HTML

2010.12.20. 23:34 amikeruletunk

Büntetőügyek a polipaktákból

Egyöntetű felhatalmazást kapott a XVIII. kerületi önkormányzat elszámoltatási munkacsoportjától Lévai István Zoltán alpolgármester, hogy büntetőfeljelentéseket tegyen több, az előző városvezetés alatt történt ügyben. A kár értéke szakértői becslések szerint meghaladja a több tízmillió forintot. Lévai István Zoltán jelezte: ez még mindig csak a jéghegy csúcsa, ugyanis a munkacsoport több tucat ügyet vizsgál, és ezekben várhatóan a jövő év első negyedében újabb büntetőeljárások indulhatnak.

A nemrég megalakult önkormányzat egyik első dolga volt, hogy létrehozta az elszámoltatási munkacsoportot, amelynek a célja, hogy kiderüljön, miként került a csőd szélére a kerület. A munkacsoport tevékenységének már megvannak az első eredményei.

Szövevényes hálózat
-A kerület mindennapjait, a különböző színtereket teljesen átszövő, behálózó, azokat teljesen gúzsba kötő szerződéseket, polipaktákat találtunk a kerület előző városvezetése alatt történtek átvilágításában. Jelenleg több tucat ügyet vizsgálunk. Az elszámoltatási munkacsoport december 16-án büntetőfeljelentéseket tett négy ügyben – számolt be a több mint 10 milliárd forintos adóssággal küzdő XVIII. kerület mostoha állapotáért felelősök megtalálásának jelenlegi fázisáról Lévai István Zoltán kerületi alpolgármester.
Az alpolgármester szerint akár egy polip, az MSZP-s politikai-gazdasági érdekkörök úgy fonták karjaik közé a kerületet.
Színlelt szerződések
-Színlelt, visszadátumozott szerződések, rokoni kapcsolatokon alapuló megbízások, teljesítésigazolás nélküli kifizetések igazolják, hogy az előző városvezetés felelőtlenül, saját érdekek miatt asszisztált a kerület „kirablásához”. A büntetőeljárásoktól azt várjuk, hogy pontos képet kapunk arról: a kerület jelenlegi állapotáért kik az igazi felelősök – hangsúlyozta az alpolgármester.
Tájékoztatása szerint az ügyek széles skálán mozognak. Internetes honlapkészítés, túlszámlázott építési tervek, felújítási munkákra kötött ellenőrizhetetlen szerződése.
Magánokirat-hamisítás
- Az élet minden területén felbukkannak gyanús, kivizsgálásra váró ügyek, amelyek jellemzően hanyag és hűtlen kezelés, magánokirat-hamisítás, vesztegetés gyanúját vetik fel a megismert tényanyagok alapján – szögezte le Lévai István Zoltán.
Jelenleg még nem állapítható meg pontosan a tényleges kár mértéke, de szakértői becslések szerint ez több tízmilló forint lehet.

 

1. ügy
Visszadátumozott szerződések. A XVIII. kerületi Városüzemeltető Nonprofit Kft. 2008. június 30. napján nyílt közbeszerzési eljárás után 2 évre vállalkozási szerződést kötött közút- és járdahálózat, valamint csatlakozó kiegészítő létesítmények javítási, valamint felújítási munkáira 731.913.395 forint+áfa keretösszegért egy építőipari céggel.
2010. tavaszán az önkormányzat gazdálkodási helyzetének áttekintése után Mester László polgármester  Jaseri Márkot, a városüzemeltető ügyvezetőjét utasította: „Minden olyan beruházást és fejlesztést, valamint minden olyan kiadást, amely nem a biztonságos működés megvalósítását szolgálja, kérem zárolni az év hátralévő időszakára.”
Az ügyvezető tájékoztatta Sándor László alpolgármestert a végrehajtani tervezett feladatokról, illetve kérte, hogy amennyiben valamelyik beruházás végrehajtását nem tartja indokoltnak jelezze azt felé. Ezzel párhuzamosan Jaseri Márk értesítette a kivitelezőt arról, hogy a felfüggesztés a városüzemeltetési feladatokra nem vonatkozik. Azonban közölte azt is, hogy a megrendeléseket vissza kell dátumozni június hónapra, mivel a közbeszerzési szerződés lejárt.
Több tanúvallomás igazolja, hogy a megrendeléseket visszadátumozták arra az időszakra, amikor még érvényes volt a közbeszerzési szerződés. Összesen 19 darabot 53.850.786 forint értékben.
A gyanú szerint magánokirat-hamisítás történt.

 2. ügy
Honlap. Az M18 Kft. megbízási szerződést kötött egy, főtevékenysége szerint rendezvényszervezéssel foglalkozó kft-vel a www.muszak18.hu honlap elkészítésére. A szerződéses összeg bruttó 850.000 forint volt, ami a piaci árnál lényegesen magasabb.
Szomszédok. Az M18 Kft. több vállalkozói szerződést kötött, illetve megrendelést adott egy külsős cégnek.  A megbízási szerződésekben szereplő kft. bejegyzése 2009. április 22-én történt, néhány héttel korábban ahhoz képest, hogy az M18 Kft. elkezdte tényleges működését. A bejegyzés szerint a cég székhelye éppen Zsólyomi Attila ügyvezető lakcímének szomszédságában van. A megbízott cég 2009-ben a mérleg adatai szerinti éves nettó árbevétele 6.450.000 forint volt, amiből 6.028.544 forintot a M18 Kft-től „kapott”.
Mindkét esetben a hanyag és a hűtlen kezelés gyanúja vetődik fel.
Telefon. Az átadás átvétel során megállapították, hogy ismeretlen tettes az M18 Kft. számlájára a rendelkezésre bocsátott bankkártya felhasználásával 3 db mobiltelefon készüléket vásárolt, és fennáll a gyanú, hogy azokat a cég ismeretlen célra használta fel, illetve azokkal nem számolt el hitelt érdemlően. Ebben az esetben sikkasztás a gyanú.

 3. ügy
Tervezési anomáliák I. A Projekt 18. Kft. 2008. december 19-én tervezési szerződést kötött egy tervezőirodával a hivatkozott ingatlanon létrehozandó létesítmény építészeti koncepciójának, valamint annak engedélyezési és kivitelezési terveinek elkészítésére. A tervezési díj összege: 39.980.000 forint+áfa.
Megalapozott a gyanú, hogy az önkormányzat, vagy annak projektcége részéről ismeretlen tettes olyan tervezési szerződést kötött a tervezővel, mely alapján a kifizetett tervezési díjból közel 20.000.000 forint a gépészeti tervező alvállalkozó részére fizettek ki.  Emellett a teljes díj kifizetése megtörtént annak ellenére, hogy nyilvánvalóan nem volt szerződésszerű teljesítés, hiszen a tervezési eljárást egy újabb
tervező-cég bevonásával kellett ismételt 803.700 forint+áfa összegért befejezni.
Mindez a hanyag és a hűtlen kezelés gyanúját veti fel.
Tervezési anomáliák II. A Projekt 18. Kft. 2008. október 14-én tervezési szerződést kötött ugyanazon tervező-céggel a hivatkozott ingatlanon létrehozandó létesítmény építészeti koncepciójának, valamint annak engedélyezési és kivitelezési terveinek elkészítésére. A tervezési díj összege: 20.000.000 forint+áfa. A szerződésben foglalt teljes összeget kifizették.
Ezen esetben is fennáll a hanyag kezelés vétségének gyanúja, hiszen szintén be kellett vonni egy másik tervezőcéget, mint alvállalkozót, és a részére kifizetett tervezési díj is mint vagyoni hátrány jelenik meg. Mindkét szerződés esetében, ha kellő körültekintéssel járt volna el a megrendelő, nyilvánvalóan csak a jogerős építési engedély birtokában lett volna lehetősége kifizetni a kiviteli tervekért járó tervezési díjrészt.

 4. ügy
Árajánlatok nélkül. A  belső ellenőri jelentés megállapításai szerint 2009-ben a Projekt 18 Kft. nevében 23 alkalommal kötöttek megállapodást karbantartási munkákra. Ez összesen 10.236.874 forint+áfa kiadást jelentett. Ezek közül 4 alkalom kivételével minden esetben egy olyan építőipari vállalkozással, amelynek kültagja a megbízások megkötésekor a Projekt 18 Kft. döntéshozó szerepkörben eljáró személy volt. Összesen 8.847.296 forint értékben.
Egy belső ellenőrzési jelentés megállapította: a munkálatok elvégzéséhez egyetlen esetben sem kértek a konkrét feladat elvégzése előtt árajánlatokat. Több esetben megállapítható, hogy a költségvetés szerinti anyag, illetve a becsatolt termék minőségi bizonyítványok nem ugyanarra a felhasznált anyagra szólnak.
Az ügylet kapcsán a hanyag és a hűtlen kezelés gyanúja merül fel.

komment

süti beállítások módosítása