HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2010.12.03. 03:10 amikeruletunk

Kevesebbet költ jövőre a kerület

A XVIII. kerület pillanatnyilag a legeladósodottabb fővárosi kerület – mondta ki Ughy Attila polgármester a kellemetlen szentenciát a december 2-án a Városháza dísztermében meghirdetett szokásos, havi közmeghallgatáson, amelynek témája ezúttal a kerület pénzügyi helyzete és a közbiztonság volt. A 11 milliárdos adósság felhalmozódása az elmúlt nyolc, és különösen az utóbbi négy évben következett be.
 – A korábbi felelőtlen gazdálkodás miatt mára a kerületnek nem maradt értékesíthető vagyona – tájékoztatott a polgármester.

 Korábban számottevő beruházások nem történtek, a meglévő vagyon azonban – elsősorban az ingatlanvagyon – kikerült a kerület kezéből. Ezért ezek bérbeadásával vagy értékesítésével ma nem tud az önkormányzat sem a hossszú-, sem a rövid lejáratú tartozásaiból faragni. A megoldást egyelőre a kiadások csökkentése jelenti.

Ughy Attila tájékoztatása szerint az elsősorban banki hitelekből összeálló rövid lejáratú adósságokból eddig keveset sikerült lefaragni, de a cél, hogy az év végére az összeg 4,5 milliárd alá kerüljön, ami egymilliárd forinttal javítaná az önkormányzat pénzügyi pozícióját a jelenlegihez képest.

Mindenki ismeri a viccet: a bankok annak adnak hitelt, akinek nincs rá szüksége – fogalmazott a polgármester. – A kerületnek be kell bizonyítania, hogy képes megállni a saját lábán, elkerüli a csődöt: csak ezzel tudunk javítani a pénzügyi megítélésünkön.
A tervek szerint az önkormányzat jövőre nem költ többet a bevételeinél, így törekszik arra, hogy az év végére javítsa pénzügyi mérlegét.

A közmeghallgatás végén az új kerületi rendőrkapitány, Kékesi András ezredes számolt be Pestszentimre és Pestszentlőrinc közbiztonságáról. Mind elmondta, a bűnügyi statisztikák sajnos nem a legjobbak, de javít a helyzeten, hogy átalakították a körzeti megbízotti rendszert, emellett pedig iskolásoknak, közös képviselőknek, boltosoknak és más érintetteknek tartott oktatásokkal tudatosítják a bűnmegelőzés fontosságát. A kapitány információi szerint a baleseti statisztikákat erősen rontja az a magatartás, amelyet az autósok a főbb útvonalakon – a gyorsforgalmi úton, az Üllői úton, a Petőfi és a Nemes utcában – a gyalogosokkal szemben tanúsítanak: a gázolás a zebrán sem ritka. Ez ellen a rendőrség határozottan fellép.

komment

süti beállítások módosítása