HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2010.11.26. 02:01 amikeruletunk

Akkora a baj, hogy most tényleg mindenkire szükség van

Több javaslatot is kidolgozott a Népesedési Kerekasztal annak ösztönzésére, hogy a felsőoktatásban részt vevő nőknek könnyebb legyen a gyermekvállalás. Kopp Mária professzor asszony a javaslatok között említette, hogy a gyermeket váró párok számára elsősorban a lakhatási feltételeket kellene biztosítani. Mint ismert, néhány hónapja a lélektaninak tartott tízmilliós határ alá esett a magyarok lélekszáma.

A Népesedési Kerekasztal szerint az államnak kötelessége támogatni a gyerekbarát felsőoktatási intézményeket, ezzel is elősegítve a gyermekvállalást. Kopp Mária egyetemi tanár, a kerekasztal vezetője a szervezet csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: több javaslatot dolgoztak ki annak ösztönzésére, hogy a főiskolára, egyetemre járó nők már tanulmányaik alatt vállaljanak gyereket. E javaslatok között említette, hogy a gyermeket váró párok számára elsősorban a lakhatási feltételeket kellene biztosítani. Az elképzelések szerint a meglévő kollégiumokban kisebb családi apartmanokat lehetne kialakítani. Ezzel kapcsolatban a kutató megjegyezte, meg kellene fontolni bérlakások építését uniós forrásból. Úgy látják, a felsőoktatási intézményekben vagy azok közelében az ott tanulók gyermekeinek – a családi napközik mintájára – bölcsődéket, óvodákat lehetne nyitni. Ezeken kívül rugalmas óra- és vizsgarend kialakítását is szorgalmazza a kerekasztal.

Kopp Mária megemlítette, hogy célegyenesbe érkezett a családbarát munkahely, felsőoktatási intézmény és önkormányzat cím megerősítésére folytatott tárgyalássorozat az adott minisztériumi vezetőkkel. Szeretnék, ha a jövőben ez az elismerő cím komoly anyagi előnyökkel járna.

Gyakorlatilag az a „kérés” az egyetemek felé, hogy segítsenek a fiataloknak abban, hogy tudjanak és merjenek gyermeket vállalni – mondta az MNO-nak a fentiekhez hozzátéve Kopp Mária. Hangsúlyozta, hogy szükség van nagyon olcsó bérlakásokra, amelyek nagyon nagy segítséget jelenthetnek a gyermekes pároknak. Újra kiemelte a rugalmas órarend kialakításának fontosságát. A professzor asszony elmondta azt is: szeretnék elérni azt, hogy aki gyermekvállalás mellett szeretne másoddiplomához jutni, ingyenesen tehesse meg azt.

Morvainé Bajai Zsuzsanna, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) képviseletében elmondta: meg kellene fontolni azt is, hogy a családi pótlék járjon azok után is, akik ugyan betöltötték a 20. életévüket, de szakmát tanulnak, vagy felsőfokú szakképzésben vesznek részt. A NOE úgy véli, át kellene gondolni a kreditszámítást azoknál, akik kisgyermekkel vágnak neki felsőfokú tanulmányaiknak. A szervezet elképzelése szerint kevesebb plusztárggyal is megkaphatná a megfelelő kreditpontot az, aki gyermeket nevel.

komment

süti beállítások módosítása