HTML

2010.11.25. 03:35 amikeruletunk

Emlékezés Szécsi Margit költőre

Veréczy Zsuzsanna, a Szécsi Margit Könyvesbolt és Antikvárium vezetőjének üdvözlő szavai után Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke, majd Sántha Gábor, a kerületi önkormányzat oktatási, kulturális, sport és ifjúsági bizottság tagja köszöntötte a versenyzőket és a meghívott vendégeket.  

A díjakat elismerő oklevél kíséretében  Frank Gabriella, a Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény igazgatója, Ódor Katalin, a Pestszentimrei Közösségi Ház igazgatója adta át, ezt követően Nagy András dedikálta az ajándékkönyvet.

Szécsi Margitot sok szál kötötte a kerülethez,  a Piros iskolába járt elemibe, itt található emléktáblája is. Lőrincen töltötte gyermekkorát, s felnőttkorában is gyakran visszajárt ide. A számára megadatott 62 esztendőből két és fél évtizedig volt Nagy László költő felesége, költőtársa.

A kerület igyekszik őrizni az emlékét. A Kossuth téri parkban áll szobra,  melyet a költő 75. születésnapja alkalmából (2003. május 28-án) avatott fel a kerületi önkormányzat.
A múlt évben pedig Nagy László, férj és pályatárs mellszobra is a Kossuth térre került, a fején babérkoszorúval, és felesége, Szécsi Margit szobra felé tekint. Itt található a verspark első darabja is, melyen Szécsi Margit sorai olvasatók: „Úgy néztem magamra mindig,/ahogy csodára nézni illik,/csodára, az ember fiára/kezeire, nyírott hajára”.
Az idén a kerületi könyvesbolt -, mely az Üllői úton, a Kossuth térrel szemben található - felvette Szécsi Margit József Attila-díja költő nevét. Nagy András grafikusművész, Szécsi Margit és Nagy László fia gyakran megfordul a kerületben.

Néhány napja Nagy László - Szécsi Margit - Kondor Béla országos vers- és prózamondó verseny zsűrijében foglalt helyet, ezúttal pedig Szécsi Margit halálának 20. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen, az esszéíró és versillusztrációs ifjúsági pályázat eredményhirdetésén vett részt.  
„Lőrinc és Szécsi Margit összenőttek. Ő itt volt kisgyerek és később, amikor megszülettem és nem volt lakása a szüleimnek, én is itt nőttem fel. Kávéház és a szülői ház között ingázott akkor édesanyám – mondta.

Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke szintén Pestszentlőrincen él. Nagyon fontosnak tartja az irodalmi helytörténetet. Hacsak minden tizedik ember, aki elmegy Szécsi Margit és Nagy László szobra mellett, elgondolkodik, vagy elolvassa azokat az idézeteket, amelyek ott vannak, egy kicsit gazdagabbá tud válni. S külön örült annak, hogy a gyerekek ismerik Szécsi Margit munkásságát.   

Szécsi Margit halálának 20. évfordulójára kiirt ifjúsági esszéiró és versillusztrációs pályázatra beérkezett pályaművek közül a birálók az alábbi diákok munkáit itélték a legjobbaknak:

Erdész Fruzsina, Zanyi Melissa, Burján Vanda, Dévényi Rebeka, Kürti Adrienn, Horváth Anna, Oros Melinda, Szabó Anna, Pamuk Bence és Győrfi Alex.

A diákok a Pestszentlőrinci Német Nemzetség Általános Iskola, a Brassó Utcai Általános Iskola és a Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola tanulói.

komment

süti beállítások módosítása