HTML

2010.11.10. 00:45 amikeruletunk

Soha nem felejthetjük el!

November 8-án fáklyás emléksétát szervezett a kerületi önkormányzat a Fröhing pékségnél elhunytak emlékére. A közös séta az Üllői út 730. számtól indult a Béke téri kopjafához, ahol beszédet mondott Lévai István Zoltán és Grünvald Mária történelemtanár, helytörténész. 

Ezt követően Mészáros Attila beszélt, aki gyermekként volt szemtanúja a 1956. november 8-án, a pékségnél történteknek. Az ünnepség végén a résztvevők virágot helyeztek el a kopjafánál.

1956. november 8-án, a  Fröhing pékségnél  történt a forradalom legvéresebb kerületi tragédiája.

Miután a fegyveres harc csitulni kezdett, kinyitott az Üllői úton a Béke tértől néhány száz éterre lévő pékség. A még 1948-ban államosított, de mindenki által a régi tulajdonosáról „Fröhling pékségnek” nevezett sütödében már hajnaltól dolgoztak. Biztonsági okokból nem az Üllői út felöli bejáratot nyitották ki, hanem a Vecsési utcai oldalon találhatót.
Tóth Ferenc, önkéntes segítő kisebb csoportokban engedte be a vásárlókat. A várakozó 200-300 ember hosszú, a Rába utcán át Üllői útra kanyarodó sorban állt.
Már osztották a kenyeret, amikor az Üllői úti laktanyából lövések dördültek el.  Egy lövés a TÜKER sarkánál lévő kis házat, egy másik a Háromszék utca 17. szám alatti ház ereszét találta el. Ettől többen megijedtek és hazamentek. A laktanyából továbbra is hallatszottak a lövések, amelyek most más irányba tartottak. Röviddel ezután Pest felől, mintegy válaszként ágyú dördült el, és az egyik lövedék a tömegtől mintegy hatvan méterre, a benzinkúthoz csapódott le, a másik a sorban állók mellett lévő villanypóznát találta el, és ott robbant fel.

A repeszgránát borzasztó pusztítást végzett.  A szétspriccelő repeszek a sorban állók közé vágódtak. Azokat érték, akik az Üllői út felöli részen álltak. Rengetegen megsérültek, s az eseménynek sok halálos áldozta is lett. Tizenhatan azonnal, a kórházba szállított sebesültekkel együtt összesen huszonegyen haltak meg. A legfiatalabb áldozat tizenhárom, a legidősebb nyolcvanegy éves volt.









Felhívás  
Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata kéri azok jelentkezését, akik szemtanúi voltak a Fröhling pékségnél történteknek.
Telefonszám: 06-20-574-0678 (Bauer Ferenc)
Levélcím: Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Polgármesteri Hivatal: 1184 Budapest, Üllői út 400., Postacím: 1675 Budapest Pf. 49. (Bauer Ferenc)

komment

süti beállítások módosítása