HTML

2010.11.06. 15:59 amikeruletunk

Pestszentimréért 2010.

A dr. Székey Endre Pestszentimrei Történeti Társaság hagyományosan minden év novemberében a Pestszentimrei Napok rendezvénysorozat részeként tartott éves közgyűlésén adja át a Pestszentimréért Díjakat.

Dr. Léderer Imre méltatta a díjazottakat, majd a Záhorzik Nándor szobrászművész által készített bronz emlékplakettet  Pál Mária művésztanár, valamint posztumusz Búcsú Imre – a legendás imrei strand megépítő tulajdonosa – kapta meg. A Pestszentimréért Díjat   Lévai István Zoltán alpolgármester adta át a művésztanárnak,  a  posztumusz díjat  Búcsú Imréné ( díjazott menye) vette át dr. Lévai István Zoltán alpolgármestertől.  

A dr. Széki Endre Pestszentimre Történeti Társaság 1989-ben alakult. Közhasznú egyesület célja, hogy felkutassa és megőrizze Pestszentimre múltját, megörökítse jelenét, és részt vegyen jövőjének formálásában. Mára az egyesület komoly helytörténeti anyaggal is rendelkezik. Minden helyi eseményt igyekeznek rögzíteni.

Dr. Széky Endre - akinek nevét viseli a civil egyesület - 60 évig volt református lelkész Imrén, és fáradhatatlanul dolgozott a településrészért. Ő indította el 1968 környékén a helytörténeti kutatást Pestszentimrén. Három templomot épített fel Imrén, a mai Pestszentimrei Közösségi Ház elődje, a kultúrház létrehozása is az õ nevéhez f

Pál Mária

űződik. Lelkész létére országos hírű dalárdát vezetett,cserkészcsapatot alakított, rengeteg színházi előadást tartottak – a helyiek máig emlékeznek és emlegetik ezeket az eseményeket.

1990 óta hagyomány, hogy minden év november első csütörtökén Pestszentimréért Díj adományozásával tisztelegnek a közélet kimagasló egyéniségei előtt. A díjak odaítéléséről kuratórium dönt. (Évente maximum három díjat lehet átadni, ebből egy lehet posztumusz elismerés. Szerk.)

A közgyűlés további részében a vezetőség nevében Pándy Tamás, a dr. Széky Endre Történeti Társaság elnöke beszámolt az éves munkájukról, terveikről. Ismertette az aktuális közhasznúsági jelentést, melyhez a tagság hozzászólhatott.
A kuratórium új tagjáról, a Széky Társaság alapszabályának módosításáról, valamint a szervezeti és működési szabályzatról döntést hoztak a közgyűlés társasági tagjai.
A beszámolót a tagság egyhangúan elfogadta. Ezt követően került sor a zászlófelkötésre és egy kis kötetlen beszélgetésre.
2010-ben Pestszentimréért Díjban részesült:

Pál Mária művésztanár 1926-ban született Erdélyben. 1942-ben települtek át a Pestszentlőrinci Polgári Iskolában folytatta tanulmányait. A háború után a Lőrinci Fonóban dolgozott. Az oktatási minisztériumban töltött 20 év alatt a Dési-Huber kézőművész-kör oszlopos tagja volt. 1967-ben diplomázott a Szegedi Tanárképző Főiskola rajz-földrajz szakán. 1969-től tanított az imrei Szélső utcai, majd 1974-től az Ady utcai iskolában. Ebből az iskolából ment nyugdíjba. Tanítványai közül sokan nyertek rajzversenyt, s váltak művésszé.

Búcsú Imréné, a díjazott menye vette át az elismerést  

Búcsú Imre (posztumusz), a strand létrehozója-Kismesten látta meg a napvilágot 1902-ben. Esztergályos szakmát tanult. 1928-ban kávémérést nyitott, 1934-ben Pestszentimrén strandot létesített. A megnyitó Medárd napra esett, és természetesen eleredt az eső, aztán 40 napig nem is állt el. Azért csodás napjai voltak az Erzsébet Fövenyfüdőnek. A nyári lubickolást télen jégpálya váltotta, az imrei ifjak örömére.  A legendás strandot 1951-ben államosították de megengedték, hogy dolgozhasson volt tulajdonában. 1962-ben ment nyugdíjba, 1986-ban temették el. A strand is örök álmát alussza egy domb alá hantolva.

 

Forrás: Falukép

komment

süti beállítások módosítása