HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2010.10.28. 22:04 amikeruletunk

A c­saládtörténettől a s­­öralátétekig kutatnak

Helytörténeti kör indult a kerületben, amelyen vetélkedővel, családfakutatással, a Havanna-lakótelep történetével, furcsa és vicces eszközök gyűjteményével ismerkedhetnek meg a résztvevők.

A helytörténeti körben már elkezdődtek a programok, ám a sorozat december végéig tart.

– Az első alkalommal az Eolberg család történetével ismerkedtünk meg, amely azért is érdekes, mert a leszármazottak a mai napig a kerületben élnek – mesélte Heilauf Zsuzsanna, a pedagógiai és helytörténeti gyűjtemény vezetője. – A család az egykori Fedák Sári telek egy részét vásárolta meg. Az előadó édesapja hivatalnok volt a kerületben, így az akkori Lőrinc hátteréről is mesélt.

Az ilyen egyéni kutatásokat azért tartja különösen fontosnak Heilauf Zsuzsanna, mert olyan részletekkel gazdagítják a helytörténeti kutatást, amelyre nekik nincs idejük.

– Mi leginkább a vezető személyiségekre tudunk figyelni, de egy-egy átlagember bemutatása jobban segít a kor megértésében – folytatta a pedagógiai és helytörténeti gyűjtemény vezetője. – A vetélkedővel is az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet azokra az épített örökségekre, amelyek mellett máskor elmegyünk, és észre sem vesszük, vagy egyszerűen nem is tudjuk, hogy a kerületünkben van. A feladatok során a résztvevők megnézik az emlékműveket, felkeresnek templomokat, régi házakat.

Az év végéig tartó programsorozat összeállításakor pedig arra is figyeltek, hogy a mindennapi élet érdekességeire is felhívják a figyelmet. Egy-egy söralátét, címke vagy más gyűjtemény ugyanis kordokumentum, amely az utódoknak izgalmas felfedezés.

komment

süti beállítások módosítása