HTML

2010.10.20. 20:05 amikeruletunk

Budapest Airport: szárnyaló számok

Minden reményt felülmúlóan jól sikerült a nyári utazási szezon a Budapest Airport számára, 2010 utasforgalmi adatai a 2007-es rekordévet idézik. Akkor 2,4 millió utast indított és fogadott a magyar főváros nemzetközi repülőtere, ezt a számit ismét sikerült beállítani a július- augusztus-szeptemberi nyári csúcsidőszak alatt. A Budapest Airport szakértői optimisták. szerintük már látszik a fény az alagút végén, a légiközlekedés ismét szárnyra kaphat itthon is.

A nyári szezon a várakozásoknál is jobban sikerült a budapesti repülőtéren: júliusban 797,558, augusztusban 843,336, míg szeptemberben 769,645 utas indulását és érkezését regisztrálta a Budapest Airport. A három hónap összesen 2,4 millió utast jelentett a repülőtéren, amire utoljára a 2007-es rekordévben volt példa, akkor 8,7 millió utasa volt a repülőtérnek egész évben. Az idei egész éves kilátások valamivel szerényebbek, mivel az egész földrészen megérezték azt a két hetet áprilisban, amikor az izlandi vulkán kitörése miatt szinte egész Európában hosszabb-rövidebb időre le kellett zárni a légteret.

A nyaralási szezon alaposan próbára tette a repülőtéri személyzet és az infrastruktúra teljesítőképességét, a terminálok sokszor az áteresztőképességük felső határán teljesítettek. Ennek részben a kötelező Schengen/nem-Schengen elválasztás az oka, ami sokszor megfelezi az amúgy is szűkös áteresztő kapacitást. Ráadásul az egyre szigorúbb utasbiztonsági előírások miatt jelentősen lelassult az egyébként korszerű ellenőrzőpontok áteresztőképessége. (A Budapest Airport ezúton is elnézést kér mindazoktól az utasoktól, akik hosszabb várakozásra kényszerültek emiatt a terminálokon.)

A hagyományos (menetrendszerű) légitársaságok, amelyek a repülőtér 2-es terminálját használják, jelentősen növelték a gépek kihasználtságát, az ún. load factort, ami a növekedés legjobb barométere. Ezzel kapcsolatban Kam Jandu, a Budapest Airport légközlekedési igazgatója kijelentette: „Minden meglévő nehézség ellenére a növekvő utas szám és a gépek kihasználtsága is jelzi, hogy a légiközlekedés elkezdett kilábalni a válságból. Azt is látjuk, hogy szigorúbb EU-s biztonsági előírások érvényesítése sem volt különösebb hatással a repülőtér teljesítményére. Már most látjuk, hogy nagyon jó nyári szezont zártunk és ezért köszönetünket és elismerésünket fejezem ki az utazóknak és a légitársaságoknak egyaránt.”

A Budapest Airport a megnövekedett forgalomra tekintettel nem csökkenti az utasbiztonsági területen foglalkoztatott dolgozók létszámát, hogy így is támogassa a légitársaságok megnövekedett forgalmát a téli/karácsonyi szezonban. A Budapest Airport termináljainak teljesítményét több mint kétszeresére növeli a jövő tavasszal, amikor a SkyCourt (Égi Udvar) átadásával egyúttal azonnal tizenkettőre emeli az utasbiztonsági folyosók számát a 2-es terminálon.

komment

süti beállítások módosítása