HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.12.19. 21:41 amikeruletunk

Szabadulna a lakosság a kommunista emlékektől

 

Hitler és a Kodály körönd - beszédes utcanevek

 

 

 

 

 

 

 

A rendszerváltozást követő 21 esztendő sajnálatos módon nem volt elegendő ahhoz, hogy az ország végre megszabaduljon a kommunista rendszer valamennyi nyomától .  A polgári demokrácia rendíthetetlen hívei fontosnak tartják, hogy ne csak közjogi értelemben következzen be a változás, hanem szimbolikusan  is.

Az Üllői utat a szocializmusban Vöröshadsereg útjának hívták. Az átnevezés már szerencsére sok évvel ezelőtt megtörtént, ám egyes házakon még mindig látható a régi utcanévtábla.  Ezt van aki érdekes jelenségként fogja fel, de sokak érzékenységét sérti. Másrészt a tábla eltávolítását az is indokolja, hogy ma már senki nem emlegeti az utat a régi nevén.

Az önkormányzathoz ezzel kapcsolatban rengeteg lakossági bejelentés érkezik, de jelenleg nincs olyan jogszabály, ami a régi táblákról rendelkezne. Ennek következtében senki sem kötelezhető az azonnali intézkedésre. De szerencsére a XVIII.kerületben működik egy előkészítő munkacsoport, amely éppen a kifogásolt utcanevek megváltoztatásával foglalkozik. A munkacsoport vezetője Galgóczy Zoltán önkormányzati képviselő szomorúnak tartja, hogy a Vöroshadsereg útja még mindig látható a házfalakon, még akkor is ha a nevet az új táblák kihelyezésével áthúzták.

A munkacsoport a képviselő-testületnek és a polgármesternek teszi meg a javaslatait az utcanevekkel kapcsolatban. Jelenleg három utca átnevezése van folyamatban. A Sallai utcát az 1994-ben Franciaországban meghalt Cziffra Györgyről neveznék el. A cigány-zenész családból származó Liszt Ferenc díjas zongoraművész világszerte öregbítette hazánk hírnevét.

A tervek szerint a Hámán Kálmán utca a jövőben Urmai Sándor háborús hős nevét kapná, míg a kommunista politikus nevét viselő Fürst Sándor utcát Kiss Istvánról neveznék el, aki a budai Szent János Kórházat tervezte.

komment

süti beállítások módosítása