HTML

2011.12.13. 04:35 amikeruletunk

Megújul a Kappel Emília utca

 Elkészültek a felújítási tervek, tavaszra szilárd burkolatot kap a Kappel Emília utca. A helyiek búcsút inthetnek a porfelhőnek.

A Kappel Emília utca felújítása nagymértékben az itt lakók érdeme. Az egyre erősödő lakossági igény meghallgatásra talált. 

Indul a munka


A tervek már elkészültek

– A tervek készen vannak, finishez érkezett a kivitelezés közbeszerzési eljárása, most már a hiánypótlások folynak, és remélhetően december elején le tudjuk zárni az eljárást – mondta Hunyadi István városigazgató. – A munkálatok a hónap közepén megindulnak. A felújítás az évszaknak megfelelő, a fagyveszély által nem fenyegetett munkafolyamatokkal indulhat. 
Furcsa, kettős érzés, hogy ha valamit nagyon akar az ember, akkor annak a dolognak az előnyei lebegnek a szeme előtt, majd amikor megvalósul, a tudatalattiból előjönnek azért az aggodalmak is. 





Csillapítják a forgalmat


Borbély Anita háromgyermekes családanyaként naponta sétál a kicsikkel a környéken.
– A lakásunk erre az utcára néz, az előkertben nagy a por, amely száraz időben a növények leveleit is belepi, a gyerekek is szennyezett levegőt szívnak be. Az elmúlt néhány hónapban több mint tíz kisgyerek született az itt lévő társasházakban. Természetesen örülök, hogy felújítják az utcát – mondta a fiatalasszony –, de tartok attól, hogy azt követően veszélyesen megnő a forgalom, főleg ha a Halomi útról a Kappel Emília utcába lekanyarodva vágják le az utat, elkerülve a Királyhágó utcai lámpás kereszteződést.
Ennek megakadályozását a Kappel Emília utcának a Halomi út felé egyirányúvá tételével tudnák elképzelni a helybeliek. 
– Forgalomcsillapító intézkedéseket tervezünk sebességkorlátozással és fekvőrendőrök kihelyezésével. Az egyirányúvá tétel azonban nem indokolt, mivel széles utcáról van szó, amelynek mindkét oldalán lesz parkolási lehetőség – mutatott rá Hunyadi István.
Idős hölgy tipeg két nehéz bevásárlószatyorral a keskeny járdán hazafelé. A nyugdíjas Juli néni, azaz Gerő Zoltánné.
– Nagyon várjuk az új utat. Gyakran hatalmas a por, esőben a sár, hidegben pedig keményre fagy, ezért csúszós a talaj. Nagyon fogunk örülni, ha ez az állapot végre megszűnik. Remélem, minél előbb. 
– Az biztos, hogy a lakók komfortérzete javulni fog, nem okoz majd gondot az úttesten való átkelés esős, sáros, illetve a téli havas, jeges időszakban – mondta Dámsa József, a körzet fideszes önkormányzati képviselője. – Ezzel együtt viszont el kell fogadni a forgalomnövekedést, amely az új út megépítésével jár. 

A beruházó feladata  


 

 

 


Hamarosan pormentes lesz

A Kappel Emília utca lehet a tervek szerint itt felépülő Aldi áruház vásárlóinak, valamint az áruszállító kamionoknak is az egyik alternatív útvonala. Ma még kérdés, hogy ez mekkora zajjal jár majd. Az október 24-én tartott lakossági fórumon többek között emiatt aggódtak az itt lakók.
Dámsa József szerint elképzelhető, hogy a Kappel és a Királyhágó utcát összekötő – Mayerffy utca néven ismert, szintén útburkolat nélküli – rövid kis szakaszt teszik egyirányúvá a Kappel utca felé, de ennek az utcának a felújítása az Aldi beruházójának a feladata.
– Kérdés, hogy a plázastop érvényes-e az tervezett áruházra – tette hozzá a képviselő. – Ha igen, akkor várhatóan ez az útfelújítás most elmarad. Ugyanakkor felmértük az itt élők igényeit, azt, hogy milyen, a kényelmüket szolgáló megoldást szeretnének erre a problémára, és azt eljuttattam a kerületi jegyző úrhoz is.
A cél nyilvánvalóan az, hogy a környék megőrizze csendes, kertvárosias jellegét, és a lakóparkokban élőket ne zavarja a megnövekvő forgalom. Az viszont egyértelmű, hogy egy kertvárosi övezetben lévő fővárosi utcának is meg kell felelnie a modern kor követelményeinek. 

56 millió forint a felújításra

Az önkormányzat képviselő-testülete 56 millió forintot szavazott meg a Kappel Emília utca felújítására. A munkálatok során egyszerre több gond is megoldódik: 43 szikkasztókút épül, áthelyezik a föld alatti elektromos kábeleket, és rendbe hozzák az aszfaltburkolatot. 
A beruházás befejezésének határideje 2012. március 31. Az átadást azonban az előre nem teljesen kalkulálható téli időjárás kismértékben befolyásolhatja.

Puskás Attila-BP18

komment

süti beállítások módosítása