HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.12.05. 23:28 amikeruletunk

Nem kerül pénzbe az utcák átnevezése

 Szerkesztőségünk interjút készített Baranyai Zsolttal az IKSZ Zsákutca Project vezetőjével.

Közel egy évvel ezelőtt az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség kampányhonlapot indított a kommunizmus jegyeit mindmáig őrző közterületek névváltoztatása érdekében, zsakutca.iksz.net néven. Miért tartottátok fontosnak a honlap elindítását és mit sikerült általa elérni?

A honlapunk egészen pontosan idén márciusban indult, és megvallom őszintén magunk sem sejtettük, hogy ilyen nagy fába vágjuk a fejszénket. Naivan azt hittük, hogy húsz évvel a rendszerváltozás után csupán néhány tucat, országszerte elszórt utcát találunk, amik magukon hordozzák a kommunista nomenklatúra örökségét. Ahogy belevetettük magunkat a lázas kutatómunkába, mi is elképedtünk; mintha egy időutazáson vettünk volna részt, mára több mint ezer megváltoztatásra javasolható közterület-elnevezést tartalmaz az adatbázisunk. Projektünk első célkitűzése ez volt: egy komoly, országos szintű adatbázis létrehozása, hogy megismerjük a probléma nagyságát. Második lépésként a közvélemény figyelmét akartuk ráirányítani erre a húsz éve húzódó helyzetre. Ezt szolgálja a honlap is, ahol a megváltoztatandó nevekről kis összefoglalókat írtunk, az utcák megyénként térképen bejelöltük, összegyűjtöttük a hozzánk érkezett javaslatokat, és a hasznos információkat. A figyelemfelkeltés része volt számos sajtó-megjelenésünk is az elmúlt fél évben.

Eddig hány olyan közterületről van információtok, amely akciótok hatására megváltoztatta az elnevezését?

Bár az utóbbi időben szerencsére történtek közterület-átnevezések (Budapesten két hullámban is), ezek nem sokban köthetőek a Zsákutca projekthez, viszont jól mutatják a politikai akarat pozitív irányú változását. Kezdeményezésünk harmadik lépcsőjét, a tényleges átnevezéseket, az operatív munkát még csak most kezdjük el.

Milyen visszajelzéseket kaptatok a lakosság részéről?

Sajnos a lakosság sokszor közönnyel és cinizmussal fogadja az átnevezési kezdeményezéseket, az önkormányzatok pedig nem merik felvállalni az ezzel járó esetleges anyagi kiadásokat és népszerűségvesztést, így elmondhatjuk, hogy a lakossági ellenállás volt eddig a leggyakoribb oka annak, hogy ezek sorra meghiúsultak. Az ellenérzéseket azonban legtöbbször alaptalan félelmek és félretájékoztatások szülik; nagyon sokan meg vannak róla győződve, hogy az átnevezés sok kényelmetlenséggel és költséggel jár, holott ezek, ahogy a példák is mutatják, megfelelő szervezéssel minimálisra csökkenthetők. Azt is tapasztaltuk, hogy az emberek egy része nincs is tisztában azzal, hogy ki is volt az, akinek a nevét az utcája viseli. Megfelelő tájékoztatással a lakossági ellenállás csökkenthető.

Sajtótájékoztatón jelentettétek be, hogy fideszes és KDNP-s országgyűlési képviselők módosító indítványa következtében lehetőség nyílik arra, hogy az új helyi önkormányzatokról szóló törvény kimondja: közterület és közintézmény nem viselheti olyan személyek nevét, akik a XX. századi totalitárius rendszerek megalakításában vagy fenntartásában szerepet vállaltak. A módosító indítvány elfogadását követően végleg pont kerülhet az ügy végére és végleg minden közterület átnevezésére sor kerülhet, amely kötődik a totalitárius diktatúrákhoz?

Nagyon reméljük. A módosító indítvány, melynek indoklásában a zsakutca.iksz.net honlapra is hivatkoznak, új lendületet adhat az átnevezéseknek, amiben az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség helyi szervezetei aktívan is részt kívánnak venni.

A szükséges átnevezéseket meddig kell elvégezniük a helyhatóságoknak illetve ki fogja eldönteni melyek azok a közterületi elnevezések, amelyek átnevezésre szorulnak?

Ha elfogadják a törvényt, az önkormányzatoknak 2012. július 1-ig kell gondoskodniuk az átnevezésekről. Vannak olyan elnevezések, amelyek egyértelműen megfelelnek a törvényben foglalt definíciónak, gondolok itt a kommunizmus ideológiai atyjaira, (Marx és Engels), vezetőire (Lenin, Kun Béla Szamuely), és a rendszerrel szorosan összefüggő, a demokráciát súlyosan sértő fogalmakra (Vörös Csillag, Munkásőr). Ezen kívül mi megváltoztatandónak tartjuk azokról a munkásmozgalmi aktivistákról elnevezett utcákat, akikből a kommunista propaganda kreált hőst vagy mártírt (Ságvári Endre, Mező Imre), hogy ezzel saját magát igazolja. Úgy gondoljuk számos olyan személy létezik a magyar történelemben, akik többet tettek hazánkért, és jobban rászolgálnak arra, hogy közterületet nevezzenek el róluk. Bár megkerestek ilyenekkel is, de nem kívánjuk átkeresztelni a baloldali meggyőződésű, híres tudósokról, művészekről elnevezett utcákat, úgy ahogy több, a múltat idéző, de ma is elfogadható fogalmat sem tüntetnénk el: Május 1. ma is piros betűs ünnep, Gagarin akkor is az első ember volt az űrben, ha szkafanderén vörös csillag díszelgett is.

Mennyibe fog kerülni az ott élőknek az adott utca átnevezése?

A névváltoztatásból adódó okmányok cseréje eddig is illetékmentes volt, de az eddig több törvényben elszórtan szereplő illetékmentességet a mostani javaslat általánosan mondaná ki. A vállalkozások adatainak módosításakor az eljárásnak lehetnek költségei. Azonban a kérdéses utcanevek nagy része kis településen található, ahol kevés vállalkozás van bejegyezve, így nem ez nem érint sok embert.

Szerkesztőség

komment

süti beállítások módosítása