HTML

2011.11.10. 23:43 amikeruletunk

A Kossuth tér átépítése

 Juhász Kálmán kerületi főépítész úgy véli, hogy a legoptimistább elképzelések szerint 2014-re valósulhat meg a tér átépítése, felújítása.

 

 


A terveket legelőször szeptemberben mutatták be

 

– Bő két év múlva lezárulnak az Európai Unióban a jelenlegi városfejlesztési pályázati lehetőségek, ezért jó volna, ha a Kossuth tér felújítása még beleférne ebbe az időkorlátba – mondta a főépítész.

A tervek szerint jövőre elkészülhet egy konkrét kivitelezési terv, majd a díjazott és megvásárolt pályázatok közül kerülhetnek ki azok, amelyeknek készítői meghívást kaphatnak a közbeszerzési törvény előírásai alapján kiírható pályázatra.

A lakosság igényeit figyelembe véve kérdőíves felmérés is készül arról, hogy a helyiek miként képzelik el a város tulajdonképpeni főterének a jövőjét. Az már a pályázat kiírásakor is több fórumon elhangzott, hogy az átalakítás során elsődleges szempont a tér közösségi funkciójának megteremtése, illetve megerősítése. 
A környéken élők és dolgozók sokszor panaszkodnak ugyanis arra, hogy jelen állapotában a téren gyakorlatilag csak átmenő forgalom zajlik. A hangoskodó fiatalok, illetve a gyakran felbukkanó hajléktalanok miatt a kisgyermekes családok és a nyugdíjasok sem szívesen időznek a szükségesnél hosszabb ideig a parkban. Sötétedés után pedig sokan inkább elkerülik azt.  

A tervek kiállítása 

Városháza Galéria: 2011. november 7. – 2011. november 19.
Kondor Béla Közösségi Ház: 2011. november 21. – 2011. december 11.
Pestszentimrei Közösségi Ház: 2011. december 12. – 2012. január 3.


Juhász Kálmán úgy véli, hogy az eredeti, múlt század eleji elgondolás illene leginkább a Kossuth térhez, azaz az a szellemiség, amit egy kisvárosi főtér jelent. Ezen elgondolás alapján a tér hátsó részén álló két templommal és a Sztehlo Gábor gimnáziummal szemben egy olyan átlátható és átjárható parkot kell kialakítani, amely ezekkel az épületekkel együtt egy valódi kis közösségi teret venne körül. A tér két hosszanti oldalán pedig a vendéglátóhelyek és a szolgáltató üzletek erősíthetnék a közösségi funkciót.
– Az Üllői út felőli részen megmaradhatna az emlékmű, a parkban pedig – még ha esetleg csoportosítva, átrendezve is – a jelenleg is megtalálható szobrok és műalkotások – tette hozzá a főépítész.

PA-BP18

komment

süti beállítások módosítása