HTML

2011.06.22. 01:06 amikeruletunk

Veszélyeshulladék-gyűjtési akció

Lakossági veszélyes hulladékgyűjtési akciót szervezett június 18-án a kerületi önkormányzat polgármesteri hivatala a kerület négy pontján: Pestszentimrén a Hősök terén, Pestszentlőrincen a Béke téren, a Havanna lakótelepen a és a Martinovics téren.

 

 A hétvégén megtartott veszélyeshulladék-gyűjtési akcióban akkumlátort, lejárt szavatosságú gyógyszert, festéket, hígítót, növényvédőszert, fáradtolajat, elemet elektromos és elektronikai gépeket hoztak a lakosok a gyűjtőhelyekre.
A legnagyobb mennyiségben keletkezik talán a háztartásokban az elhasznált növényi olaj, illetve egyéb sütő-zsiradék.
 
A lejárt szavatosságú gyógyszerek szintén ebbe a kategóriába sorolhatók. Ugyanúgy, mint ahogy a szárazelemek, zsebtelepek, akkumulátorok is. A ház körüli javítások, gépkocsi szerelés miatt sokszor keletkezik fáradtolaj, olajos rongy, olajos flakon és elhasznált fagyálló folyadék.

Sok házban használnak helyi világításra fénycsöveket, amely higanygőzt tartalmaz, ezért a környezetre fokozottan veszélyes.
 
Fokozottan veszélyesek a higanyos lázmérők is. A lakásfelújítás után megmaradó festék és hígító felesleg, beszáradt ragasztó, lakk és ezek csomagolásai éppúgy veszélyesek, mint a kerti munkákból származó növényvédőszerek, rovarirtók maradékai, valamint azok csomagolóanyagai. Egyre több az otthonunkban megtalálható személyi számítógépek elektronikai hulladéka.

A szombati akcióban 4828 kg veszélyeshulladékot gyűjtött össze a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. A veszélyeshulladék többek között 276 db autógumit, 910 kg elektronikai hulladékot, 123 kg szárazelemet, 140 kg akkumlátort, 132 kg gyógyszert, 210 kg növényvédőszert, 320 kg fáradt olajat, 650 kg sütőzsírt tartalmazott.
 
bp18.hu

komment

süti beállítások módosítása