HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.04.03. 17:45 amikeruletunk

Több közmunkás lesz a kerületben

Egy nemrég elnyert pályázatnak köszönhetően a korábbinál jóval több embert tud közmunkásként foglalkoztatni az önkormányzat. A közszolgáltatásról szóló törvény pedig lehetővé teszi, hogy a közmunkában részt vevők rövid időn belül visszataláljanak a munkaerőpiacra.

Az önkormányzatot lépésre kényszerítette a 2010 év végén elfogadott, a közfoglalkoztatást szabályozó új törvény, amely változás tiszta helyzetet teremtett a területen. A kerület 2011-ben benyújtotta azt a pályázatot amit megnyert és ennek köszönhetően a korábbinál jóval több, 240 főt fizethet közmunkásként.

A közmunkarendszer eddigi hibája az volt, hogy gyakorlatilag állás helyetti állást biztosított a közmunkásoknak.  Vagyis azokat, akik nem tudnak tartósan munkahelyet találni maguknak, a közösség pénzén nyolc órában foglalkoztatta és semmi nem ösztönözte őket arra, hogy maguktól visszatérjenek a munkaerőpiacra.

A városvezetés már a pályázat kiírása előtt tisztában volt azzal, hogy a közmunkások foglalkoztatása csak pályázati pénzből oldható meg. Ezért is élt a helyzettel és indult a pályázaton. A pályázat egyedül a szocialista frakció ellenezte máig érthetetlen módon. Ha rajtuk múlt volna  akkor ma nem lehetne közmunkásokat foglalkoztatni.

A pályázatnak köszönhetően 2011-ben körülbelül 230 főt 4 órás rövid távú - legfeljebb 4 hónapig tartó - és 15 főt 8 órás, hosszú távú - 6 hónapig tartó - keretben foglalkoztathat az önkormányzat. Sőt a törvénynek és az immár rendelkezésre álló pénzkeretnek köszönhetően a tavaly szerződést bontó 110 ember is eldöntheti, hogy részt kíván e venni az új közmunkaprogramban.

A helyzet mostantól kezdve sokkal tisztább, mint eddig volt, mivel a négyórás foglalkoztatás segítséget nyújt a munkájukat elvesztett kerületieknek, de ösztönzi őket arra, hogy mielőbb visszatérjenek a munkaerőpiacra. Ezzel a célkitűzéssel harmonizál a törvény is, amely csak három hónapig engedi a közfoglalkoztatást egy személy számára, utána három hónapos szünetet kell tartani, mielőtt az illető visszatér a programba. Tisztán kell látni, hogy ez azért van, hogy a munkaképes emberek valódi munkát találjanak maguknak és ne a közösség tartsa el őket.

A kerületi közfoglalkoztatást a Városüzemeltető Nonprofit Kft. hatáskörébe rendelték, mert a közmunkásokat zömmel olyan munkára alkalmazzák, amellyel ez a cég foglalkozik. A városüzemeltető pedig felvette a kapcsolatot valamennyi önkormányzati intézménnyel valamint felmérte a közmunka iránti valós igényeket és ezen adatok birtokában nyújtották be a pályázatot. Tehát arra a 240 emberre akit ebben az évben a kerület közmunkásként alkalmaz azokra valóban szükség van.-

Városkép

komment

süti beállítások módosítása