HTML

2011.04.03. 17:42 amikeruletunk

BKIK vállalkozói klub

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) XVIII. kerületi tagcsoportja március 29-én, az 59. vállalkozói klub találkozóján Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke,  Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő tartott előadást a Gombás Étteremben. A rendezvényen részt vett Szatmáryné Jähl Angéla, a BKIK szakmai tagozat alelnöke is.

Bóna Zoltán, a BKIK kerületi tagcsoport elnökének megnyitóbeszéde után Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő tájékoztatást tartott az önkormányzati költségvetésről, a kerületi fejlesztésekről és arról, hogy ezek miként érinthetik a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat. 

Az önkormányzat hatalmas eladósodással küszködik. 2010. október 3-i adatok szerint 12,5 milliárd forint a kerület rövid és hosszúlejáratú adósságállománya. Az eladósodás három főcsoportba osztható. Az elsőbe a kötvények tartoznak, mintegy 3,5-4 milliárd forint értékben. Ezt fejlesztési célból vette fel az önkormányzat. A másodikba 2,5 milliárd forint értékű lízingkonstrukció tartozik, a beruházások finanszírozására (pl. Sportkastély, pestszentimrei szakorvosi rendelő). A harmadik csoportba sorolható a gazdálkodási mozgástér növelésére szolgáló működési hitel, melynek összege kb. 4,5 milliárd forint.  Ez azt jelenti, hogy az önkormányzati bevételek 18 százalékát rövidlejáratú kötelezettségvállalások finanszírozására kell fordítani.

Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a vállalkozások részesévé váljanak a kerület gazdasági vérkeringésének. A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány együttműködésével ügyfélszolgáltatást indít a vállalkozók számára a Vagyon18 Zrt. közreműködésével; a kedvezményes finanszírozás, pályázati támogatások és üzletviteli tanácsadás területén.  Elsődleges cél a hozzáférés biztosítása a kedvezményes finanszírozási programokhoz, tájékoztatás a pályázati lehetőségekről. Az önkormányzat szeretné bevezetni a kerületi elektronikus kártyát, amely a kártyabirtokosok számára kedvezményes vásárlási vagy szolgáltatási lehetőséget biztosítana a rendszerhez csatlakozott partnerek elfogadóhelyein.

Parragh László, az MKIK elnöke előadást tartott a nehéz gazdasági helyzet kialakulásáról és a várható kilábalás lehetőségeiről, valamint a vállalkozókat érintő javaslatairól.

–Mi a megoldás?  – Úgy biztosan nem megy, mint eddig… A monopóliumokat hatósági eszközökkel korlátozni kell, a versenyt pedig erősíteni. Szükség van a privatizációs szerződések újratárgyalására, ágazati különadók bevezetésére, illetve fenntartására, valamint az állam gazdaságirányítási szerepének erősítésére. Az Európai Uniós forrásokat a gazdaságfejlesztésre át kell csoportosítani, az élőmunka-terheket pedig csökkenteni.  Elengedhetetlen a TB ellátás, táppénzszabályozás és nyugellátási rendszer anomáliáinak feloldása, a szociális segélyek juttatásának szigorítása, az aktív foglalkozáspolitikai eszközök erősítése. Szükséges a minimálbér, a csökkent munkaképességűek foglalkoztatásának, a közmunkaprogram módosításának újragondolása, rugalmas foglalkoztatási formák erősítése, a belföldi piac megvédése.

Parragh László hangsúlyozta; Magyarországnak az európai mintát kellene követnie: az unióban a kamarák kötelező tagsággal, köztestületként látják el feladatukat. A tőlünk nyugatra fekvő, sikeres országok mindegyike kötelező kamarai rendszerrel rendelkezik, aminek nagyon erős ráhatása van a kereskedelemfejlesztésre, az oktatásra, és egyéb feladatokra.

Forrás :bp18.hu

komment

süti beállítások módosítása