HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.02.08. 20:57 amikeruletunk

A történelmünket leginkább alakító amerikai elnökre emlékeztek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ronald Reagan egykori amerikai elnökre emlékezett születésének 100. évfordulóján a Kereszténydemokrata Néppárt és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) vasárnap az államférfi városligeti szobránál.

Stágel Bence kereszténydemokrata országgyűlési képviselő kiemelte: Ronald Reagan politikai tevékenységével közvetett módon a XX. századi magyar történelem meghatározó alakítójává vált. Abban a században, amikor a magyarok két diktatúra elszenvedői is voltak - mondta -, és generációk tapasztalhatták meg milyen, amikor diktatórikus eszközökkel, a nemzeti identitás elnyomásával, erőszakos módon korlátozzák a mindennapokat.

Arra az amerikai elnökre emlékeznek, aki világossá tudta tenni, hogy a szabad világ és a kommunizmus küzdelme a jó harca a gonosz ellenében, és akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban - fűzte hozzá az IKSZ elnöke, aki felidézte Reagannek a berlini fal lebontásában játszott szerepét is. Kiemelte: a szabad világért folytatott küzdelme ma is aktuális, s példaként említette azokat a fehérorosz fiatalokat, akiket pusztán ellenzéki szerepvállalásuk miatt besoroztak katonának, illetve kirúgtak az egyetemekről.

Paul O'Friel politikai tanácsos, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége képviseletében felidézve a néhai elnök életét azt mondta, hogy Ronald Reagan értékrendje nagyon különleges volt. Befolyásolta a történelmet, és ennek hatása Magyarországon is látható. Kiemelte: nagyon egyszerű dolgokban, értékekben hitt, s ezek az értékek nem változtak. Ronald Reagan öröksége, hogy az értékek számítanak, amelyek mellett ki kell állni - hangsúlyozta.

Horváth Attila a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, jogtörténész kiemelte: Ronald Reagan bizonyos dolgokban nem ismert kompromisszumot. Ilyen volt az, hogy a Szovjetunió "a gonosz birodalma", s vele szemben nincs kompromisszum - mutatott rá.

Ronald Reagan 1911. február 6-án született az Illinois állambeli Tampicóban. 1981 és 1989 között volt a Fehér Ház lakója, ő volt az Egyesült Államok 40. elnöke. Az egykori filmszínészt, aki több mint ötven filmben szerepelt, később két alkalommal is Kalifornia állam kormányzójává választottak.

Ronald Reagan 1983-ban minősítette a Szovjetuniót a "gonosz birodalmának" az Evangélikusok Nemzeti Szövetsége előtt elmondott floridai beszédében. A néhai elnök beszédének kézzel korrigált változatát januárban először állították ki a washingtoni Nemzeti Levéltárban.

Ronald Reagan volt az, aki 1984-ben beindította az Egyesült Államok úgynevezett "csillagháborús" rakétavédelmi védelmi programját is, amellyel az erejét meghaladó fegyverkezési versenyre kényszerítette a Szovjetuniót.

A rendkívül népszerű republikánus politikus 2004-ben hunyt el, 93 éves korában.

Az eseményen képviseltette magát az IKSZ XVIII.kerületi elnöksége is Kiss Róbert elnök, Harangi Fülöp alelnök és Kiss András alelnök személyében.

komment

süti beállítások módosítása