HTML

2010.12.20. 23:31 amikeruletunk

Védik a polgárt, védik a várost

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A közbiztonság növelése érdekében a rendőrség és a városőrség ezután szorosabb együttműködést alakít ki – többek között erről döntött december 16-án évi utolsó ülésén a képviselő-testület. Az olyan kertvárosok védelme érdekében pedig, mint Ganzkertváros, megkezdődött a városrendezési és építési szabályzat módosítása. A jövő évtől tehát több területen valóban gyökeres változás várható.

Koránt sem keltett akkora vitát a rendkívüli eljárással tárgyalt 2011-es költségvetési koncepció, mint amekkorára számítani lehetett. Az MSZP frakció tagjai is csupán néhány ponttal kapcsolatban tettek fel kérdéseket vita előtt.
Kőrös Péter frakcióvezető arra volt kíváncsi, hogyan lehet forrásokat teremteni a kerületi csatornázás beindítására.
Ughy Attila, a koncepció előterjesztője úgy tájékoztatott, ezeket a költségeket a főváros magára vállalta, ezért nem szerepelnek részletesen a kerületi költségvetés-tervezetben. A koncepció kapcsán merült fel az is: milyen rendszerben, és milyen anyagi eszközökkel támogatja a jövőben az önkormányzat a kisebbségi önkormányzatokat.
Lévai István Zoltán alpolgármester leszögezte, a kerület feladatának tekinti a kisebbségi önkormányzatok támogatását, de a rendszer tervezetének végleges kidolgozása csak későbbre várható. Ughy Attila ezt azzal támasztotta alá, hogy országos probléma a kisebbségi önkormányzatok finanszírozásának pontos szabályozása, tehát amíg a probléma általában létezik, a kerület sem tudja önmaga megoldani.

Lesznek járőrök
Sokkal nagyobb vitát gerjesztett a kerületi közbiztonsági rendszer átalakítása, amely elsősorban a városőrség átszervezését jelenti, illetve precízebb együttműködést a kerületi rendőrséggel. A városőrség nem szűnik meg, sőt létszáma 20 fő lesz.
A testületi ülésen meghívott vendégként felszólaló Kékesi András kerületi rendőrkapitány elmondta, nagyon határozott lakossági igény, hogy az utcákon legyenek gyalogos járőrök. A kerület mintegy 40 négyzetkilométernyi területének lefedése nem egyszerű feladat, ezért döntöttek úgy, hogy változtatnak. Ezután nem csak autós járőrök cirkálnak majd az utcákon: a városőrség emberei mellé szolgálatonként két rendőr is csatlakozik, és együtt figyelik a területet. A rendőrökéhez igazítják a városőrség eddigi 24/72 órás szolgálati rendjét is, és a közös akciók érdekében közös szakmai vezetés alá kerül a két testület. Így lehet hatékonyabb ez együttműködés.

Szabályozzák a beépítést
Egyes vállalkozók Pestszentlőrinc-Pestszentimre Városrendezési és Építési Szabályzata (PPVSZ) néhány hiányosságát kijátszva olyan ingatlanokat húztak fel a kerületben, amelyek nem ide illenek, és hosszú távon nem tesznek jót a városrésznek – fogalmazott Dömötör István (Fidesz) előterjesztésében, amely a PPVSZ újabb módosítására tett javaslatot.
Mint elmondta, az L4-es besoroláson belül például 18 különböző szabályozás létezik, ami teljesen ellehetetlenít minden ügyvitelt. Dömötör szerint a közeljövőben szükség volna a PPVSZ egy olyan átfogóbb módosítására, amely egyértelművé tenne például alapvető kérdéseket, mint hogy mi számít kertvárosnak és mi lakótelepnek. A most benyújtott módosítási javaslat elsősorban annak a Ganzkertváros védelmét szolgálja, amelyben a kerületrészek közül még legnagyobb mértékben fedezhető fel az eredeti telekbeosztás. A módosítás azt írja elő, hogy 1500 négyzetméternyi telken 2 lakásnál többet nem lehet építeni. Ezt a testület megszavazta.

A három büszkeség
Az év utolsó testületi ülésén Ughy Attila polgármester is köszöntötte azt a három kitüntetettet, akiknek munkáját november közepén a Fővárosi Közgyűlés Budapestért-díjjal ismerte el, és akik több szállal is kötődnek a XVIII. kerülethez. Kiss Ferencné intézményvezető, dr. Varju Imre kanonok és dr. Vasy Géza irodalomtörténész Buda, Pest és Óbuda egyesülésének 137. évfordulóján vehette át a fővárostól a kitűntetést.

Iskolások köszöntöttek
Ünnepség kedvéért szakította félbe munkáját a képviselő-testület a december 16-i ülésen. A testület tagjait és a meghívott vendégeket a Vörösmarty Mihály Ének-Zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium köszöntötte kórusművekkel és verssel. Az ünnepséget, amely egyben a városházán felállított karácsonyfa avatója is volt, Ughy Attila polgármester beszéde tette teljessé.

Felértékelődik a PVÖ
Az új kerületi városvezetés ígéretéhez híven nagyobb szerepet szán a jövőben a Pestszentimrei Városrész Önkormányzatnak, amely az elmúlt héten is ülésezett.
- A városrész önkormányzat felértékelődésének egyik jele volt, hogy a kerületi önkormányzat kihelyezett ülésén választottuk meg a PVŐ új tisztségviselőit novemberben – tájékoztatott Csabafi Róbert, a szervezet elnöke. – Januárig elkészítjük azt a tervezetet, amely a városrész-önkormányzat hatásköreinek bővítését szolgálja. A mostani ülésen a költségvetési koncepció mellett az imrei városrészközpont tervezett fejlesztéséről is beszéltünk. Januártól szeretnénk jobban részt venni a tervek megvalósításában.

bp18.hu

Kerékgyártó György

komment

süti beállítások módosítása