HTML

2010.12.09. 00:55 amikeruletunk

Megváltoztatnák az Üllői út arculatát

Az Üllői út és környezetének javítását célzó projekt nemrég újabb állomásához érkezett. Az eddig lezajlott szakmai munka és a közösségi részvétel megfelelő alapot teremtet a közös gondolkodás kialakítására.

Az ötletpályázatra beérkezett munkák bemutatása előtt Juhász Kálmán a kerület főépítésze köszöntette a megjelenteket és a zsűri tagjait. A pályázat célja elsősorban a diákok gondolkodásmódjának megismertetése volt és meglátásuk integrálása a már folyó szakmai munkába.

Elmondható, hogy a tervek mindegyike tartalmazott kreatív előremutató megoldásokat. Túlnyomó részük nem javasolt nagyobb térbeli beavatkozást, inkább arculati, tájékozódást segítő megoldásokkal kívánták az út mentén meglévő vizuális szennyeződéseket csökkenteni: elsősorban karakterizáló elemeket tartalmaztak. Fontos rendezői elv volt a munkában a fásítás, zöldsávok létrehozása a kertvárosi lakórészek mentén.

Azok a tervek amelyek beavatkozási javaslatot is tettek azok főleg a közlekedésre koncentrálódtak. Felmerült például a forgalom föld alá süllyesztésének gondolata a villamospályák középre helyezése. A helyi közlekedés részben egy parkolósáv részben egy zöldsáv mellett lüktetne az Üllői út kerületi szakaszán.

Nagy hangsúlyt kaptak a P+R parkolók és mélygarázsok, melyeket a felszínen parkká alakítanának. Az út linearitását majdnem minden pályázó adottságnak vette ezért csak kevés tervben jelent meg új szerkezetre való törekvés de akadt olyan pályázat is amely az útról elhúzná a fókuszt és máshol alakítana ki kerületközpontot.

komment

süti beállítások módosítása