HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2010.11.11. 01:05 amikeruletunk

Ha nincs változás fizetésképtelen a kerület

A képviselő-testület első ülésén megalakította az elszámoltatási munkacsoportot, amelynek célja annak felderítése, hogy az elmúlt évek során hogyan jutott a kerület ilyen nehéz gazdasági helyzetbe.A rendelkezésekre álló információk szerint a kerület pénzügyi helyzete folyamatosan romlott miközben a kerület vagyona vagy így vagy úgy értékesítésre került.

Az önkormányzat az elmúlt időszakban képtelen volt a megváltozott körülményekhez alkalmazkodni amelynek következtében a csökkenő központi támogatások miatt állandóan forráshiánnyal küzdött. A kerület romló pénzügyi pozíciója rendkívül alacsony működési hatékonysággal párosult.

Ennek következtében került a kerület olyan gazdasági helyzete, hogy Budapest legeladósodottabb kerülete vagyunk. A XVIII.kerület adósságállománya megközelíti a 11 milliárd forintot.Az önkormányzati választásokat követően október elején a rendelkezésre álló 6 milliárdos hitelkeretből semmi nem maradt az új városvezetés számára.A költségvetés bevételi oldalát pedig évek óta tudatosan felültervezték, ebből adódóan 2010-ben nincs reális esély a bevételek teljesülésére.

Ezáltal az új városvezetés számára egyetlen lehetőség kínálkozik a helyzet konszolidálása érdekében mégpedig a kiadási oldal csökkentése, mivel a hitelfelvételi lehetőségek a minimálisra szűkültek. Ahhoz, hogy az önkormányzat költségvetési helyzete jövőre ne romoljon tovább és az eladósodottság ne növekedjen 2 vagy 3 milliárd forintnyi összeget kell megtakarítani az év végi költségvetés kiadási oldalához képest. Ha ezt nem valósítja meg a városvezetés akkor a következő évben fizetésképtelen lesz a kerület.

A drámai helyzethez vezető utat a képviselő-testület által felállított elszámoltatási munkacsoportnak a következő hónapokban fel kell tárni és a kerületi lakosok tudomására kell hozni.

Sütő Nagy Zsolt
Helyi Téma

komment

süti beállítások módosítása