HTML

2010.11.10. 00:37 amikeruletunk

Esély és sikerre

A XVIII. kerületi Pedagógiai Hét nyitórendezvénye volt a november 8-án megtartott konferencia. A SOFI negyedszer rendezett logopédiai, és másodszor sportkonferenciát. Idén mindkettőt együtt rendezték meg.  

A konferencia sikeres megvalósításának alapja egy nyertes pályázat; a Havanna Projektnek a Szeretve Tanulni Közhasznú Egyesület „Felzárkóztatás és tehetséggondozás” című moduljához kapcsolódik.

Szarvas Attila, az oktatási, közművelődési, sport és ifjúsági bizottság elnökének beszédét hallgatták a résztvevők, majd Batári Géza, a SOFI igazgatójának köszöntője következett. A SOFI tizedik osztályos tanítványainak palotás-táncával -, amelyet Klinda Dénes tánctanár tanított be -, folytatódott a megnyitó.

A délelőtt első felében három logopédiai előadást hangzott el, elsőként Horváthné Moldvay Ilona; A tehetséges logopédus című előadásában a logopédiai szolgáltatás törvényi hátteréből kiindulva, a minőség kérdésnek és a megváltozott kihívások érintésén át hiteles logopédusi magatartás három T-jére hívta fel a figyelmet, mely a Tudás, Tisztesség, Tolerancia.
Szabóné Vékony Andrea a most készülő Gyógypedagógiai Info-Technológiai projektről számolt be, elsőként a hazai publikációk sorában, amely révén a gyógypedagógiai, logopédiai munkában használható ingyenes szoftverekbe kaphattak a résztvevők színesen illusztrált bepillantást.

Rosta Katalin az ELTE Speciális Gyakorló Óvodájában alkalmazott projekt módszerről,a nnak élményszerűségéről beszélt (őszi Márton nap stb.) és egy speciális fejlesztő eszköz, a PERTRA-játék alkalmazásáról tartott sok képpel illusztrált előadást.  Ez a játék-család 360 faeszközt tartalmaz 7 dobozban és nagyon sokféle fejlesztési lehetőséget jelent a speciális ellátást igénylő gyermekek számára.

A délelőtt második felében négy sportelőadás követte egymást.
A sportelőadásokból ízelítőt kapttak arésztvevők a fogyatékkal élők sportlehetőségeiről a parasport és Speciális Olimpia téma körében, a Speciális Olimpia médiában betöltött szerepéről, a minőségi judo oktatásról. 


Először Miklósné Malek Erzsébet, Tehetséggondozás a sportban - A SOFI sportélete    címmel a    a SOFI terápiás- és sport lehetőségeinek gazdag skáláját mutatta be. Majd a színpadra szólította a Speciális Olimpiákon díjat nyert tanulókat és felkészítő tanáraikat, akik olyan népes csapatot képeznek, hogy betöltötték az egész színpadot. A világversenyekre való kijutáshoz nem áll elég anyagi fedezet az intézmény rendelkezésére, az Életjel Alapítvány és sok támogató segíti ebben a tanulóinkat.
Szőke Viktória, a  Duna TV Győztesek világa című műsor szerkesztő-műsorvezetője a speciális sportolók médiában történő bemutatásáról beszélt és színes filmekkel illusztrálta.
Juhász József, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) judo szakág vezetője, Pestszentlőrinc-Kassa SE vezető edzője a judo sportágon belüli integrációs lehetőségeket mutatta be, valamint az utánpótlás nevelés fontosságát hangsúlyozta.

Végezetül dr. Jády György Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége (FONESZ) főtitkár átfogó képet vázolt fel a különböző fogyatékosok számára nyújtott sportolási lehetőségekről: Speciális Olimpia, Paralimpia.
Az ebédszünetben szakkönyvvásárlási lehetőség (Krasznár Könyvesbolt és Törökné Cseh Katalin kiadványa), valamint beszédfejlesztő eszközök bemutatója (Katica Kft.) állt a jelenlévők rendelkezésére. A Magyar Logopédusok Szakmai Szövetségébe való jelentkezésre is volt lehetőség.
Délután Adorján Katalin a tehetséges diszlexiás gyermekről tartotta meg előadását. A „sors faktor” és a „tálentum-modell” után három tanítványán keresztül mutatta be a tehetség kibontakoztatásának lehetőségeit a logopédiai és a pszichológiai szempontok együttes figyelembe vételével. Mondanivalójának végkicsengése: keressék meg, amiben tehetséges a tanítványuk és ezen keresztül korrigálják az olvasását, írását!

komment

süti beállítások módosítása