HTML

2012.02.02. 00:45 amikeruletunk

Nem kell ebadót fizetni

 Nem kell aggódniuk a kerületben élő kutyatulajdonosoknak, az önkormányzat élve a törvényben biztosított joggal nem vezette be az ebadót.


Kedvencünk nem kerül többe az idén

A parlament január 1-vel bevezette az ebadó lehetőségét, ám annak alkalmazását és részben a mértékét is az önkormányzatokra bízta. Az adó egyébként ott sem haladhatja meg az évi 6000 forintot, ahol beszedik azt.
– Mivel a kerület jelentős része kertvárosi jellegű, a legtöbben nem kedvtelésből tartanak kutyát. A házőrző ebek jelenléte pozitív hatással van a közbiztonságra, így többek között ezért sem gondoltunk az adó bevezetésére – indokolta az önkormányzat döntését Hunyadi István városigazgató. – Ugyanakkor azt is figyelembe vettük, hogy az ilyen címen beszedett adó összege nem volna jelentős, ráadásul az ezzel együtt járó adminisztrációs költségek gyakorlatilag felemésztenék a befizetett pénzt. 
A városigazgató hozzátette: szintén az adómentesség mellett szólt az, hogy a tapasztalatok szerint a kerület polgárai felelős kutyatartóknak bizonyultak, egyetlen kutya sem okozott érzékelhető komoly gondot. 
– Az emberek megtanultak kutyát tartani. Az állatok többsége házőrző eb, és mivel egy állat ellátása amúgy sem olcsó, már csak ezért is rossz üzenet lett volna, ha bevezetjük az ebadót – mondta Hunyadi István.

Spórolnak a gazdáknak 

A helyi rendelkezéssel több ezer forintot spórolhatnak meg a gazdák. Ugyanis az állatvédelmi törvény értelmében az év első napján legalább 4 hónapos kutyák után már szedhető a hozzájárulás, ami veszélyes kutyák esetében elérheti a 20 ezer forintot is, de a békés házi kedvencek után is elkérhető lenne évente maximum 6000 forint.
Azt azért jó tudni, hogy az őshonos magyar kutyafajtákra, segítőkutyákra egyébként sem terjed ki az adófizetés lehetősége, és hogy az állatvédők gondozásában, illetve menhelyeken lévő kutyákat továbbra is érdemes befogadni. 

Városkép
 

komment

süti beállítások módosítása