HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.06.18. 02:56 amikeruletunk

Fantomszámlák

Újabb gyanús ügyekben tett feljelentést a kerületi önkormányzat elszámoltatási munkacsoportja. Ezek a feljelentések a Gazdasági Ellátó Szolgáltató ( GESZ ) tevékenységéhez kapcsolódik.

I. Az intézmények műszaki feladatainak ellátása 2008 január 1-jétől a Vagyon 18 Zrt. feladata volt, ennek ellenére a GESZ számos munkára kötött szerződést és igazolta ezek végrehajtását, annak ellenére, hogy felhatalmazása erre nem volt. A munkavégzésekre rendszerint az előző városvezetéssel igen jó kapcsolatot ápoló két baráti cég kapott lehetőséget, amelyeknek 2008 és 2010 között közel 48 millió forintot fizettek ki.

Ebben az ügyben jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja vetődött fel. A feljelentés a mostani városvezetés az ügy tisztázása érdekében megtette.

II. A GESZ 2010 májusában a Városház utca 1. szám alatti ingatlanának Wlassics utcai hátsó bejáratát elektromos kapunyitó berendezéssel kívánta ellátni és a beruházás a bizonylatok szerint 462 000 forintba került. A számla azonban valótlan, mivel semmiféle elektromos kivitelezés vagy üzembe helyezés nem történt. A kapunyitó berendezések egyes darabjait megtalálták a GESZ egykori karbantartó műhelyében, de hiányos állapotban voltak és a dokumentációk továbbá alapvető alkatrészek hiányoztak. Egyes számláknak a kapuhoz semmi köze nem volt , épületgépészeti anyagokat tartalmazott.  Ebben az esetben nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt került sor feljelentésre.

III. Egy mártfűi cég tavaly nyáron 5 számlát nyújtott be, összesen közel 900 ezer forint értékben, amely szerint tisztította, feltöltötte és szerelte a GESZ részére a légkondicionálókat. Azonban amikor idén márciusban a céget az illetékesek felszólították a garanciális javítások elvégzésére, akkor a vállalkozás azért hárította el a munka elvégzését, mert tájékoztatása szerint soha nem állt kapcsolatban a GESZ-szel, részére semmiféle tevékenységet nem végzett, vele szerződést nem kötött.

Ezek után joggal merül fel a kérdés: akkor ki is végezte el a munkát? Miért volt szükséges más nevében számlát kiállítani és ki ellenőrizte a szerződéseket, a kifizetéseket? Az eset kapcsán csalás gyanújával kellett feljelentést tenni.

IV. A negyedik feljelentés alapja a GESZ-nél történt elszámoltatások. A vizsgált három elszámoltatás  hiánya összesen 782 340 forint. Az elszámoltatások meghaladják a felvett pénzösszegeket, az elszámoltatásoknak a felvett összeghez képesti túllépését előzetesen senki nem hagyta jóvá. Minden számlán a GESZ igazgatója igazolta a teljesítést.

A GESZ belső szabályzatai nem biztosítják a vásárlások előzetes jóváhagyását, az érvényben lévő polgármesteri utasításokat figyelmen kívül hagyták. A vásárolt anyagok felhasználása nem követhető, a számlák alatti megjelöléseket később vezették rá.

komment

süti beállítások módosítása