HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.03.22. 13:15 amikeruletunk

A XVIII. kerület utánajárt az építési problémáknak

Budapest, XVIII. kerület, Örs utcai 5. szám alatti társasház évek óta húzódó építési problémáinak járt utána a XVIII. kerületi önkormányzat.  Március 16-án megtartott lakossági fórumon Ughy Attila polgármester tájékoztatta a lakókat az eddigi eredményekről, és hozzátette, hogy az önkormányzat minden lehetséges eszközzel igyekszik a lehető legjobb megoldást találni az ügyben.

Az önkormányzat vagyonkezelő cége Vagyon 18 Zrt megbízásából készített, március 16-án elkészült statikai szakvélemény megállapítja, hogy az épület vasbeton szerkezete nem felel meg a szabványban előírt merevségi követelményeknek. Megállapítja továbbá, hogy az épület nem felel meg a Magyar Szabvány szerinti teherbírási követelményeknek, és az épületet az MSZ01-2010 szabvány 4. pontja szerint „Veszélyes állapotú” kategóriába sorolja. Miután a szakvéleményt áttanulmányozták, az önkormányzat azonnal megrendelt egy felülvizsgálati szakvéleményt a Budapesti Műszaki Egyetemtől, amelynek várható kézhez vételi időpontja három-négy hét múlva esedékes. A felülvizsgálati szakvélemény alapján tud majd megalapozottan állást foglalni az önkormányzat abban a kérdésben, hogy az épület valóban veszélyes, vagy sem.

A polgármester a lakossági fórumon kiosztotta azt az összefoglalót, amely pontos és hiteles információkat, szakvéleményeket tartalmazza a ház eddigi „élettörténetéről”. Ezen kívül a XVIII. kerület vezetése felállította azt a munkacsoportot is, amely kiemelten kezeli a társasház, illetve annak lakóinak ügyét. A műszaki szakemberekből álló team és a lakosok közti kapcsolattartás feladatára az önkormányzat és a Vagyon18 Zrt. külön személyt is delegált, aki várja a lakossági kéréseket és kérdéseket, valamint időközönként személyes fogadóórát is tart a helyszínen.

02. Háttér, részletek
A Budapest XVIII. kerület, Örs utca 5. szám alatti Társasház a Vagyon18 Zrt. jogelődje, a Dél-pesti Regionális Fejlesztési Zrt. beruházásában épült meg. A beruházásban 42 lakás készült el. Az épület műszaki átadás-átvétele 2003. március 31-én megtörtént.

Az épület átadás-átvételét követően jelentkező hibákat a kivitelező nem javította ki, illetve csak részleges javításokat végzett, ezért a DPRF Zrt. pert indított a kivitelező Construm Kft. ellen a hibás teljesítés miatti igények tárgyában.
A keresetlevélben kérték a hibák kijavítását és értékcsökkenés megfizetését. A pertárgy értékét a keresetlevélben 21 M Ft-ban jelölték meg, azonban ez csak a DPRF Zrt. által készíttetett szakvélemény által becsült értékcsökkenés, a kijavítás ellenértékeként a szakvélemény 50 M Ft-ot jelölt meg, így a pertárgy értéke 71 M Ft.

A perben született igazságügyi szakértői vélemény szerint az épület hibái részben tervezési részben kivitelezési hibákra vezethető vissza, ezért a Vagyon18 Zrt. kiterjesztette keresetét és perbe hívta az épület tervezőjét AVS Építészeti és Computer Grafikai Kft.-t (II. rendű alperes).

A Vagyon18 Zrt. 2010. október 14-én megválasztott Igazgatósága felkérte Viczián András igazságügyi szakértőt, hogy készítsen újabb szakvéleményt a perbeli ingatlan hibáiról.
Az általa készített, március 16-án elkészült statikai szakvélemény megállapítja, hogy az épület vasbeton szerkezete nem felel meg a szabványban előírt merevségi követelményeknek. Megállapítja továbbá, hogy az épület nem felel meg a Magyar Szabvány szerinti teherbírási követelményeknek, és az épületet az MSZ01-2010 szabvány 4. pontja szerint „Veszélyes állapotú” kategóriába sorolja.

A Vagyon18 Zrt. március 16-án a szakvélemény ellenőrzését kérte a Budapesti Műszaki Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vezetőjétől. A szakvélemény ellenőrzésének eredménye ismeretében dönt a Vagyon18 Zrt. az épület megerősítésének módjáról.
Azon tulajdonosok számára, akik a szakvélemény ismeretében nem kívánnak az épületszerkezet megerősítéséig az épületben lakni, a Vagyon18 Zrt. az önkormányzat közreműködésével más ingatlanban elhelyezést biztosít.

komment

süti beállítások módosítása