HTML

2011.03.14. 00:21 amikeruletunk

Kitüntetettek, 2011.

A Kossuth téri megemlékezést követően az ünnepi rendezvények a Rózsa Művelődési Házban folytatódtak, ahol a helyi kitüntetési ünnepséget tartották.

Köszöntőjében Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy az emelkedett pillanatok lehetőséget adnak arra, hogy tisztelegjünk azok előtt, akik a kerület életét írták és írják.
Az elismerő díjak és oklevelek átadását Oravecz György, Liszt-díjas zongoraművész, a Kondor Béla Általános Iskola művészeti csoportja, valamint a Tébláb Táncegyüttes színesített.

                                                                        
Pestszentlőrinc-Pestszenimre díszpolgára
A kitüntetés és elismerő cím egy életpálya kiemelkedő értékű teljesítményéért, maradandó értékű, megbecsülést kiváltó tevékenységéért adható.

Kurdi Gyula nyugalmazott igazgató
Kurdi Gyula 1972-ben került településünkre, az Ady Endre Általános Iskolában tanárként kezdte pályafutását.
1977-től a Bajcsy-Zsilinszky úti Általános Iskola igazgatója, majd 1980-tól – nyugdíjazásáig – a Brassó Utcai Általános Iskola igazgatója volt. Munkája mellett szaktanácsadóként is dolgozott, de bekapcsolódott a XVIII. kerületi Pedagógus Kamara munkájába is. Tagja volt a Magyar Pedagógiai Társaságnak, alapító tagja a Budapesti Általános Iskolai Igazgatók Kollégiumának. 1991-től - 2002-ig a kerületi Igazgatói Munkaközösség elnökeként vállalt szerepet a helyi közoktatás irányításában.
2005-ig tagja volt a Magyar Tehetséggondozó Társaságnak, de dolgozott a Fővárosi Pedagógiai Intézet Tehetséggondozó Műhelyében, 1994-től szerepel a szakértői névjegyzékben.
Nyugdíjazását követően három éven keresztül megbízási szerződés keretében a Városháza OKS I, majd VIK Irodáján dolgozott.
Jelenleg elnöke a 2003-ban alakult Pestszentlőrinc-Pestszentimre Pedagógusegyesületnek, illetve tagja a Fővárosi Önkormányzat Pro Scholis Közalapítvány kuratóriumának.
Kurdi Gyulát iskolateremtő munkássága, a pálya iránti elkötelezettsége, az innovációra való érzékenysége tette közismertté, elismertté kerületünkben. Vezetése alatt a Brassó Iskola a Fővárosi Pedagógiai Intézet vezetőképző tanfolyamainak külső, az innovációt ismertető színhelye lett (klubnapközi, fakultáció, diáksportkör, harmadolt órarend, videostúdió, Brassó-TV).
Tantestületét biztos kézzel irányította, fejlesztette, a szülőkkel jó együttműködést alakított ki. Szívesen választott tantestületébe tehetséges pedagógusokat, nagy egyéniségeket. Kurdi Gyula volt kollégái, diákjai, igazgatótársai körében nagy megbecsülésnek örvend.
1990 óta tagja, illetve választott elnöke a Budapest XVIII. kerület Helyi Választási Bizottságának.
Pályafutása során több rangos kitüntetéssel ismerték el munkáját (Miniszteri Dicséret 1990.; Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt 1997., Pedagógus Szolgálati Emlékérem és Arany Katedra 2005; Pro Urbe Pestszentlőrinc-Pestszentimre 2005.)

Muraközy Tibor Gyula tiszteletbeli elnök, edző
Muraközy Tibor Gyula településünk szülöttje, a SZAC legendás sportolója, mind a mai napig példás támogatója a helyi sportéletnek. A szülői házban megtapasztalt fegyelmet és elkötelezettséget a munkában, hétköznapokban, és mindenekelőtt a sportban mindig mérvadónak tekintette. Szüleivel együtt személyét is gyakran érte az 50-es évek világától markánsan elütő megnyilvánulásai, tettei miatt hátrányos megkülönböztetés. Cselekedeteit mindig vállaló, közösségi szemlélettel gondolkodó magyar emberként nem kellett soha kialakított álláspontján változtatnia. Végigjárta a csapat különböző korosztályait, és nagyon fiatalon lett a legendás SZAC első csapatának tartalék kapusa. Így közvetve ő is része a dicsőséges múltnak. A SZAC megszűnése után a Postás, majd a Kistex, később a Traktorgyár csapataiban védett egészen a hatvanas évek elejéig. Ezt követően BLASZ játékvezetőként, valamint edzőként tevékenykedett. Szorgalmas, precíz edzőnek bizonyult, tanítványai a mai napig örömmel gondolnak rá, tisztelettel keresik társaságát. Szívesen és színesen meséli a SZAC -hoz kötődő élményeit, pályafutásának epizódjait, amit sajátos humorral átszőve ad elő. A munka mellett a sport és annak közege mindmáig aktív tevékenységek széles választékát biztosította önmegvalósító szándékának. Labdarúgó és társas körökben kedvelt személy, a fiatal sportolók méltó példaképe. Új kihívást jelentett számára az 1908 SZAC KSE újjáalakulása, amelynek rövid időn belül tiszteletbeli elnöke lett. A fiatalokat is meghazudtoló lelkesedésével, bölcs tanácsaival és aktív részvételével az egyesület tagjai számára élő legendává vált. Személyében egy olyan magyarságát büszkén megélő és vállaló sportember kapja a díszpolgári címet, aki egy pestszentlőrinci nagy korszak résztvevőjeként és tanújaként példakép lehet minden kerületben élő fiatal számára.

"Pro Urbe Pestszentlőrinc- Pestszentimre”
A kitüntetés egy időszak kiemelkedő eredményességű maradandó értékű, megbecsülést kiváltó tevékenységért adható egyéni teljesítményért, illetve alkotói munkaközösségek részére.

Cselovszki Jenő  igazgató
Cselovszki Jenő a Pestszentlőrinc- Pestszentimre Felnőttek Gimnáziuma és Továbbképző Központja igazgatója.
Elhivatott módon, több mint négy évtizede foglalkozik pedagógusként a nemzeti kultúra, az emberi lélek és értelem ápolásával, gondozásával. Iskola- és közösségteremtő munkásságának eredményei közül kiemelkedik a felnőttoktatásban, az élethosszig tartó tanulás innovatív elméleti és gyakorlati tevékenységének megteremtésében, fejlesztésében végzett pedagógiai, vezetői munkája. A felnőttképzés közel fél évszázados pestszentlőrinci múltjának ápolása, megőrzése, értékes hagyományainak átörökítése a vezetői programjának része, a 13 éve folyamatosan megjelentetett Évkönyvek ezen törekvések írott tanúi. A 10 évvel ezelőtti felismerése nyomán - miszerint a közoktatásnak át kell vennie a felsőoktatás távoktatásban szerzett tapasztalatait, eredményeit – együttműködési megállapodást kötött a Gödöllői Szent István Egyetemmel. Így teremtette meg a felnőttek középiskolai levelező oktatásának távoktatás módszerét, tudományos hátterét. Háromévnyi tanulmányozás és felkészülés után indult útjára a megvalósítás. A tanári közösség kimagasló eredménye, hogy minden tantárgyból és mind a négy évfolyamon használt tankönyvekhez „tanulási segédleteket” írtak. A „blendid learning” módszer keretében a segédletek képessé tették a tanulókat az önálló tanulásra a tanári irányítás mellett (tutori rendszer). Cselovszki Jenő és tantestülete érdeme, hogy Budapesten elsőként vezették be ezt a módszert, teremtették meg ennek szervezeti és technikai kereteit. A gimnázium közösségeinek példájából is bebizonyosodott, hogy a levelezői távoktatás új távlatokat nyit, tanulási esélyt nyújt azon felnőttek számára is, akik munkahelyi elfoglaltság, családi kötöttségek, külföldi munkavállalás vagy csökkent mozgásképesség miatt egyébként nem tudnának leérettségizni, illetőleg más, érettségire épülő szakképzésben részt venni.

„Művelődésért díj”
Az óvodai, az iskolai és az intézeti oktató-nevelő munkában, a tehetséggondozás területén, a művészeti alkotó munkában, a közművelődési munkában, az ifjúság művelődésért végzett munkában, az előadó-művészet területén, a közművelődés korszerű formáinak és módszereinek kidolgozásában, Pestszentlőrinc- Pestszentimre kulturális felemelkedéséért jelentős tevékenységet kifejtő személyek vagy közösségek kitüntetésére alapított díj.

Kondor Béla Általános Iskola Nevelőtestülete
Az iskola ebben a tanévben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A tantestület legtöbb tagja az iskola megalapításától végzi oktató-nevelő munkáját a Havanna lakótelepen. Nyitott, a társadalmi elvárásokat ismerő – annak megfelelni akaró – innovációra fogékony tantestület kovácsolódott össze a lakótelepi - igen nehéz szociológiai összetételű – iskolában. Oktatást megújító tevékenységeik közül a nyolcvanas évek idegen nyelvű (angol) képzését, a kilencvenes évek elején bevezetett matematika- számítástechnikai és képzőművészeti emelt szintű oktatását, az erdei iskolák szervezett rendszerét említhetjük példaként.
A lelkiismeretes pedagógusmunka eredményeként harmonikus személyiségű és korszerű tudással felvértezett tanulók ezrei hagyták el az iskola falait, lettek közülük orvosok, ügyvédek, tanárok, becsületes, az élet kihívásaiban helytálló felnőttek. Az iskola szaktárgyi versenyeken elért budapesti és országos eredményei jól reprezentálják a mindennapos igényes oktató-nevelő munkát.
A tantestület kiváló kapcsolatot tart a szülőkkel, megértő és támogató attitűdjük példamutató. Oktató-nevelő munkájuk következetes, a diákokat segítő, életesélyeiket javító egységes folyamat. E hármasság (iskola-diák-szülő) napi gyakorlat életükben, folyamatos interakció, ahol a pedagógusok egyszerre tanítók és tanulók - vallva a reflektív pedagógia módszerét. Jól példázza ezt alapítványuk elnevezése is: „A pedagógusok iskolája a gyermekért”.

Pestszentlőrinci Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola nevelőtestülete
A Hengersor utcában 1934-ben indult a tanítás, így a Szakközépiskola kerületünk legrégibb iskolája. Az elmúlt 75 évben mindig alkalmazkodott a elepülési igényekhez. Korábban volt általános iskola, reál és humángimnázium, közgazdasági technikum, gépgyorsíró iskola és sok évtizeden keresztül a felnőttoktatásban is részt vállalt. Az iskola büszke arra, hogy a tanárok oktató-nevelő munkája során tanulóikat szakmai képzésen túl tisztességre, emberségre, becsületre nevelik. A nevelőtestület elsődleges célja, hogy a naprakész tantárgyi tudás átadása mellett, olyan gyermek központú intézményt képviseljenek, ahol a sajátos tevékenységrendszer működtetésével a diákok szerepet vállalhatnak a kommunikáció, a konfliktuskezelés, az egymás elfogadása, tisztelete témakörében. Az iskolában olyan pedagógusok dolgoznak, akik fontosnak tartják, hogy diákjaikat úgy készítsék fel az érettségire és továbbtanulásra, hogy értő módon, önállóan, helyesen használják tudásukat. E célok eléréséhez az iskola biztosítja a személyi és tárgyi hátteret is. A tantestület felkészültségét jelzi, hogy tagok nagy része szaktanácsadó, érettségi elnök, emelt szintű vizsgákon feleltető tanár. Az iskola részt vesz a kerület életében, legyen az versenyszervezés,
Diákparlament, diákhét, sportverseny, évente kétszer a kerületi általános iskolák informatikai szakverseny szervezése/lebonyolítása. Az idén második alkalommal voltak szervezői az egész kerület diákságát megmozgató „Diákhétnek”. Örömmel vesznek részt jótékonysági akciókban, legutóbb Diráné Huszár Gertrúd technika munkaközösség-vezető kezdeményezésére a vörösiszap sújtotta területen jártak kézműves foglalkozást tartani az ott élő gyermekek számára.

Kovács Sándor középiskolai tanár
Kovács Sándor matematika-számítástechnika tanárként dolgozik a Felnőttek Gimnáziumában immár 10 éve. Tanártársai és tanítványai bizalmát jelzi, hogy ő a Közalkalmazotti Tanács elnöke. A Gimnázium évkönyveit szerkeszti, elhivatott módon ápolja népünk hagyományait. Kárpátalja kulturális és történelmi emlékeinek szakavatott ismerőjeként tanulmányi kirándulásokat szervez tanároknak, diákoknak egyaránt. Az elmúlt években 14 könyvet adott ki, emellett társszerzője volt számos tudományos ismeretterjesztő műnek, és turisztikai térképet szerkesztett Kárpátalja magyar helyiségneveinek feltüntetésével. Legutóbb jelent meg „Honfoglalásunk 7 emlékműve” saját és korábbi, korhű fotókkal. Ez utóbbi műve azért is értékes, mert a honfoglalás ezredévének emlékművei Magyarország legújabb kori hányattatott történelmének néma tanúi, sőt szenvedő alanyai. Könyvét abban a reményben írta, hogy soha többé nem válik egy emlékmű, egy szobor vagy akárcsak egy emlékjel a politika eszközévé, a gyűlölködés és a vandalizmus martalékává. Kovács Sándor pedagógusként és a magyarságát tudatosan őrző emberként életcéljának tekinti a határon túli magyarság és az anyaország kapcsolatának kiszélesítését, nemzettudatának és jövőképének alakítását.

Dinya Incéné óvónő, volt óvodavezető
Kerületi lakosként 1976 óta dolgozik jelenlegi munkahelyén a Zöld Liget óvodában, 2005-től óvodavezetőként. Munkáját pontosan, hivatástudattal, nagy odafigyeléssel végzi. Szakmai tudását önképzéssel fejleszti, nyitott az új innovatív lehetőségek iránt. Megszerzett tapasztalatait örömmel adja át munkatársainak. Kollégái szeretik, tisztelik, szívesen fordulnak hozzá ügyes-bajos dolgaikkal. Vezetői mandátuma alatt sok sikert ért el, kerületi és országos pályázatokon vettek részt, elnyerték a „zöld óvoda” címet. Az ő kezdeményezésére vettek részt a „Madárbarát Óvoda” programban, gazdagodtak mini tanösvénnyel, ahová a testvériskolák is szívesen ellátogatnak. 2010-ben vezetői megbízásának lejártával átadta helyét a fiatalabb generációnak, de továbbra is az óvoda dolgozója, csoportos óvónő. Jól együttműködik a szülőkkel, gyermekszeretete legendás. Csendes, kiegyensúlyozott egyéniségéből szeretet árad, nevelőmunkája során a gyermekek napi életébe beépül a környezetvédelem, környezetszeretet. 2011-ben, 35 éves szolgálat után nyugdíjba vonul.

„Pestszentlőrinc-Pestszentimre Sportérdemérem”
A kitüntetés a testnevelés és a sportélet érdekében kifejtett eredményes tevékenységért, a testnevelés és sport népszerűsítéséért, a lakosság fizikai és erkölcsi állapotának fejlesztése érdekében hosszú időn keresztül kifejtett eredményes tevékenységért, az ifjúság testedzésének és a diáksportnak az eredményességéért, fejlesztéséért, a kiemelkedő nemzetközi eredményt elért sportolók és felkészítésükben közreműködő sportszakemberek elismeréséért, a testneveléssel és sporttal foglalkozó társadalmi szervezetekben dolgozó, hosszabb időn át példamutatóan eredményes tevékenységet végző személyeknek, sportszervezeteknek kitüntetésére alapított díj.

Hutvágner István  edző
Hutvágner István 2003-ban került az akkori Pestszentlőrinc-Elektromos- Malév, jelenleg Malév SC (PLER KC ) kézilabda szakosztályához utánpótlás edzőként. Kezdetben a serdülő csapat irányítását kapta feladatul. Rövid idő alatt igen eredményes és tehetséges csapatot sikerült összekovácsolnia. Az általa irányított csapatból sorra kerültek ki az év „Legjobb serdülő, ifjúsági, junior játékosai” (Korsós Ádám, Lékai Máté, Balogh Zsolt stb.). A serdülőkkel négy alkalommal nyertek Magyar Bajnokságot, két alkalommal 2. helyezést értek el. Két éve vette át az ifjúsági csapatot, ahol szintén sikeresek. Magyar Bajnokok lettek, és megnyerték az Országos Ifjúsági Kupát is. Az általa irányított csapatokból számtalan serdülő, ifjúsági, junior válogatott játékos lett. Sőt, a felnőtt csapatban – és erre a legbüszkébbek – saját nevelésű játékosok szép sora látható (Korsós Ádám, Pál Gergely, Pordán Bálint, Balogh Zsolt, Kocsi András, Lékai Máté, Kupi Szabolcs, Székely Márton, Debreczeni Dávid, Soproni István, Gazdag Tibor, Koller Tamás, Bak Sándor, Marczinkó Máté, Jakub Mikita).

Gyimesy László  testnevelő tanár, igazgató-helyettes
Gyimesy László 1976 óta tanít a kerületben, 1989-ben alapító tagként került az akkori Benedek, ma Etalon Általános Iskolába. Az iskola sportéletét óriási energiával szervezi a kezdetektől. Munkájának eredményeként indíthatta az iskola az első emelt szintű testnevelés tagozatos osztályát. Az ETALONSPORT -program 1998-as bevezetésekor sportszakmai igazgatóhelyettes lett. Szervezi a gazdag diáksportköri életet, amelynek keretei között többféle sportág megismerésére teremt lehetőséget a tanulók számára. A mai közoktatási típusú sportiskola és módszertani központ elkötelezett irányítója, a labdarúgás, a ritmikus gimnasztika és az atlétika sportág utánpótlás-neveléshez szükséges tantervi adaptációk elkészítője. Sikeres edzőként az UE FA „B” és „D” licences labdarúgó edzői képesítéséket is megszerezte. Külön említésre érdemes a kézilabda sportágban végzett kiemelkedő edzői tevékenysége. Több MB1-es játékost indított el a sportkarrier útján. Fogékony és nyitott a sportszakma minden új ismerete iránt. Testnevelő tanárként színvonalas oktató-nevelő munkát végez. Szakmailag precíz, alapos, következetes. Óriási energiával versenyezteti az iskolai tanulókat. 2005 óta ő a kerületi testnevelés munkaközösség-vezetője is.


„Gondoskodás az emberért díj”
Lojekné Iliás Krisztina gondozónőgondozónő
A kerület szociális ellátásában, a kerületben élő lakosokért kiemelkedő tevékenységet végző, vagy e tevékenységet kiemelkedő módon elősegítő, támogató személyek és közösségek kitüntetésére alapított díj. Lojekné Iliás Krisztina 1996-ban kezdett dolgozni a Micimackó Bölcsődében, mint csecsemő- és kisgyermek gondozónő. 2007 márciusától a Bababirodalom Bölcsődébe került csoportvezetői megbízással. Egy évtized tapasztalatait, ismereteit átadva tanította be az intézmény új gondozónőit. A helyi szakmai elvárásoknak megfelelően sokat foglalkozott a ház fiataljaival. Nagy szeretettel gondoz fogyatékos gyermekeket is, és mint tereptanár, az ELTE hallgatói számára szakmai gyakorlatokat vezet. Munkáját mindenkor a szakmai elkötelezettség, felelősségtudat jellemzi.

 

Hotó: Hoós Jenő

bp18.hu

komment

süti beállítások módosítása