HTML

2010.10.23. 01:56 amikeruletunk

1956-ra emlékezve

Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata megemlékezést és koszorúzási ünnepséget tartott október 22-én, az 1956-os Magyar Forradalom és Szabadságharc 54. évfordulója tiszteletére a Béke téri ’56-os emlékhelyen.

A kopjafánál Balogh Attila, az Ady Endre Általános Iskola pedagógusa köszöntője után elhangzott a Himnusz, majd Imre István színművész Petri György: Nagy Imréről című versével emlékezett 1956-ra.

 A színművészt követően ünnepi beszédet mondott Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő.

„Emlékezünk azokra, akik 54 évvel ezelőtt olyan rendszerben éltek, amelyben az elnyomás volt az egyetlen ige a mondatokban.
És ünnepeljük azokat, akik 54 évvel ezelőtt ezt megelégelve fegyvert ragadtak a szolgaság ellen, hogy a „küzdelem” jelentését is mindenki megértse. (…)
Ők voltak azok, akik hittek egy igaz, szabad, tisztességes világban, és ők voltak azok, akik azért, hogy álmaikat beteljesítsék, készek voltak meghalni is.
Meghalni az ügyért – ennél nagyobb tettre ember nem képes...(…)
Ezért mondjuk ki bátran és őszintén: az 1956-os hősök az életért küzdöttek, nem egy elvont, csak papíron létező fogalomért, hanem az életükért, a nemzet életéért”.

Pestszentlőrinc-pestszentimre önkormányzata nevében Ughy Attila, Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő, Lévai István Zoltán alpolgármester koszorúzott, majd az ’56-os Szövetség és a POFOSZ kerületi szervezete, kisebbségi önkormányzatok, civil és társadalmi szervezetek köztük a Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, intézmények képviselői, kerületünk polgárai, helyezték el az emlékezés virágait.

Végül az ’56-os Magyar Forradalom és Szabadságharc koszorúzási ünnepsége a Szózat közös eléneklésével ért véget.

Az ünnepségen közreműködött a Dohnányi Ernő Zeneiskola Művelődésért-díjas Fúvószenekara Jancsovics Antal karnagy vezényletével, valamint a Kassa utcai általános Iskola és a Szent Lőrinc Általános Iskola diákküldöttsége pedagógusaik kíséretében.

 

komment

süti beállítások módosítása