HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2012.02.02. 00:26 amikeruletunk

Közel félmilliárddal csökkent az adósság

Közel félmilliárddal csökkent az adósság

Sikeres esztendőt zárt tavaly az önkormányzat, s ennek bizonyítéka, hogy hosszú évek után először 850 milliós plusz keletkezett. Ráadásul mindezt úgy érte el, hogy 600 millió forinttal kevesebb bevétele volt a tervezettnél, decemberben 450 millió forint adósságot törlesztett, előrehozottan kifizette a decemberi béreket, összesen több mint 400 milliós tételt teljesített az idei feladatok közül. A kánaán azonban még nem jött el, csupán a korábbi önkormányzat túlköltekezéseit sikerült megfékezni.


Közismert, hogy összesen 11 milliárd forintot meghaladó adóssággal vette át 2010-ben az új önkormányzat a kerület vezetését. A helyzetet súlyosbította, hogy a működési hiány meghaladta a 4,5 milliárd forintot. Éppen ezért a kerület működőképességének megőrzése volt a legnagyobb kihívás, s ennek érdekében jelentős átszervezésekre volt szükség.

Fegyelmezett gazdálkodás

– Az eredmények igazolják az átszervezések helyességét – szögezte le Hunyadi István városigazgató. – Ezek nélkül tovább növekedett volna a már így is tetemes működésihitel-tartozás. A félmilliárdos adósságcsökkentést pedig úgy értük el, hogy közben a tervezettnél 400 millióval kevesebb bevételünk származott a fővárostól érkező iparűzési adóból, míg a helyi adóbevételek több mint 200 millióval maradtak el a remélttől.
A többletből 450 milliót a városvezetés a 4,5 milliárdos rövid távú hitelállomány csökkentésére fordította.
– Ez azért is nagyon fontos, mert a takarékos gazdálkodás fenntartása mellett nagyobb mozgásteret ad a kerületnek, ráadásul közismert, hogy éppen a rövid távú hitelek a legdrágábbak. 

Megállított túlköltekezés

Mindez nem jelenti azt, hogy már lehet ünnepelni, hiszen a kerület adósságállománya továbbra is nyomasztó, meghaladja a 10 milliárd forintot.
– Nagy sikernek tartom, hogy ilyen rövid idő alatt megfordítottuk a trendet, és a korábbi túlköltekezést megállítva évek óta először szufficit keletkezett, azaz többletes a költségvetésünk – hangsúlyozta Ughy Attila polgármester. – Sajnos ezt az összeget nem fordíthattuk a szociális kiadások növelésére. Pedig milyen jó lett volna ebből a nyugdíjasokat vagy a gyermekes családokat, esetleg további rászorulókat segíteni! A korábbi önkormányzat kötelezettségvállalásai azonban behatárolják a lehetőségeinket. Most az a legfontosabb, hogy ésszerű pályára állítsuk a kerület gazdálkodását, és csökkentsük a rendkívül nyomasztó adósságot.
Persze sokan így is örülhettek az eredményes gazdálkodásnak, hiszen a kerület közalkalmazottainak és köztisztviselőinek idén januárban esedékes decemberi illetményét, mintegy 300 millió forintot már december 27-én kifizette az önkormányzat. A közétkeztetés biztonsága érdekében januárban esedékes 100 millió forintot ugyancsak már decemberben teljesítette.
– Mindez a hitelességünk növelése érdekében fontos, s ezt erősíti, hogy egész évben nem volt köztartozásunk vagy 60 napnál régebbi számlatartozásunk – tette hozzá Ughy Attila, aki joggal büszke ezekre az eredményekre. 

Szükséges fejlesztések

A fegyelmezett, takarékos gazdálkodáson azonban nem lehet lazítani, hiszen több fontos fejlesztés indul a következő években, miközben jelentős változások várhatók az önkormányzatok finanszírozásában, és 2013-tól már a korábbi önkormányzat kötvénykibocsátásának tőketartozásait is fizetni kell. 
– Várhatóan 2013-tól számottevően átalakulnak az önkormányzatok kötelező és választható feladatai, erre pedig fel kell készülni. Végig kell gondolni, hogy a kötvénykibocsátás tőkerészleteinek fizetését miként lehetne kiváltani vagy átütemezni. A kerületben számos jelentős fejlesztés indul a következő két esztendőben, hiszen a pestszentimrei városrészközpont megújítása már idén megkezdődik, míg a régóta várt csatornázás 2013-ban startolhat. Ezenkívül megfelelő pályázati támogatással szeretnénk elkezdeni a Kossuth tér megújítását, illetve több sportcélú fejlesztésre is szükség volna. Nagy sikernek tartom az elmúlt esztendő gazdálkodásának eredményeit, különösen a félmilliárdos adósságcsökkentést, de rengeteg a feladat, s nem vagyok híve önmagunk ünneplésének.

Sütő-Nagy Zsolt-Bp18

komment

süti beállítások módosítása