HTML

A Mi Kerületünk

Pestszentimre-Pestszentlőrinc polgárainak oldala.

Friss topikok

Linkblog

2011.07.18. 06:13 amikeruletunk

Több lesz a zöldfelület és megjelenik a művészet az Üllői út környékén

A XVIII.kerületben közel másfél évtizedes probléma az Üllői út megújítása, amely azóta is várat magára.  A helyzet megértéséhez tudni kell azt, hogy a rendszerváltozást megelőző években Dél-Pest illetve az agglomeráció egyik fontos főútvonalán a közlekedés mellett, ugyanolyan fontos szerepet kaptak a különböző szolgáltatások is. Ebben az időben az itt található kisboltok, szolgáltatási egységek gondoskodtak a lakosság ellátásáról, addig amíg a nagy bevásárlóközpontok meg nem jelentek és át nem vették ezt a szerepet. Azóta az Üllői út egyre rendezetlenebb képet mutat és egyre nehezebben tud megbirkózni a növekvő forgalommal.

A helyzet megoldása tekintetében eddig senki nem lépett. Azonban most a helyzet konszolidálása érdekében megtette a szükséges kezdő lépést a kerület. De nyilvánvaló volt, hogy az Üllői út arculatának megváltoztatásához csak a lakossággal történő szükséges konzultáció megtörténte után lehet hozzányúlni. Ezért az önkormányzat a szükséges lépések megkezdése előtt kikérte a lakosság véleményét.

A konzultációs folyamat igen meglepő eredményeket produkált. Mindenki egyetért abban, hogy több fára illetve zöldterületre van szükség, de vannak olyanok is, akik szállodát, vendéglátós egységeket valamint sportlétesítmények megvalósítását szeretnék. De nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy egyedül önmagunkban kevesek vagyunk ahhoz, hogy az Üllői út teljes megújítását kivitelezzük. Ugyanis az Üllői út életre keltése egy nagy, több kerületet érintő, hosszabb kifutású projekt része. Az ehhez szükséges kiviteli munkánk első szakasza a nyáron megkezdődtek a kerületben. A konzultációs folyamat alapján elsőként az arculat megváltoztatására lehet számítani, új, fiatalos, meghökkentő, figyelemfelkeltő közterületi elemek megjelenésével. A kerületbe érkezők új köztéri elemet láthatnak majd Kispest  és Lőrinc határán. Itt egy szoborszerű alkotásról van szó, amely adott nézetből kiadja a 18-as számot, Emelett szó van még két villamosmegálló ízléses praktikus átalakitásáról is.

Az Üllői úton haladó villamos nyomvonalán rövidesen a Kossuth tér is megújul. A 32 ezer négyzetméteres hatalmas park teli van öreg fákkal, amelyek a kerület zöldállományának legértékesebb kincsei közé tartoznak, és amelyekhez a helyiek is ragaszkodnak.A tervezett átalakítások a zöldfelület méretében nem okoznának kárt, sőt kiterjesztenék azt valamint a tér berendezését is megváltoztatják.

Ennek megvalósítása érdekében az önkormányzat ötletpályázatot ír ki a XVIII. kerület Kossuth tér és környezetének kialakítása címmel. Az ötletpályázat tárgya a Kossuth tér szabadtér – építészeti, kertészeti kialakításának, valamint a tér közvetlen környezetével való kapcsolatainak megfogalmazása. A pályaművek postára adási határideje szeptember 12., míg az eredményhirdetést szeptember 21-én tartják. Ezt követően október 3. és november 2. között nyilvánosan is bemutatják az elképzeléseket.

Az cél ezzel az, hogy a Kossuth tér új, korszerű külsőt kapjon a park faállományának megőrzésével, ugyanakkor a tervek között szerepel a zöldfelület méretének növelése. De ez csak úgy oldható meg, ha a park belenyúlik az Üllői útba.

Nyugat-Európa nagyvárosaiban régóta bevett gyakorlat hogy a villamospálya a két sín között fűtakarót kap. Pestszentimre-Pestszentlőrinc is ennek létrejöttében érdekelt, mivel ennek létrejötte, kellemesebb, szebb, otthonosabb környezetet biztosítana a közlekedők számára.

 -prométeusz-

komment

süti beállítások módosítása